Business plan έως τον Απρίλιο για ΔΕΚΟ που ελέγχει το υπερταμείο

Business plan έως τον Απρίλιο για ΔΕΚΟ που ελέγχει το υπερταμείο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ, γνωστή και ως υπερταμείο) θα ζητήσει από τις ΔΕΚΟ οι οποίες πέρασαν υπό τον άμεσο έλεγχό της, business plan έως τον Απρίλιο. Επιπλέον προγραμματίζεται να ολοκληρώσει το πρώτο επίπεδο αξιολόγησης των διοικήσεών τους έως τον Ιούνιο. Τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου αναμένεται να παρουσιαστεί προς έγκριση στο Eurogroup και το στρατηγικό σχέδιο της ίδιας της ΕΕΣΥΠ, το οποίο έχει ως κεντρικό άξονα «την επαύξηση της αξίας και τη βελτίωση της απόδοσης του χαρτοφυλακίου των περιουσιακών στοιχείων τα οποία διαχειρίζεται, αξιολογώντας και προωθώντας τις βέλτιστες διαθέσιμες στρατηγικές και την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα». Με την ψήφιση στις αρχές της εβδομάδας του νόμου 4512/2018, μεταβιβάστηκαν επίσημα στην ΕΕΣΥΠ μερικές από τις βασικότερες συμμετοχές του ελληνικού Δημοσίου στο χαρτοφυλάκιό της.

Πρόκειται βασικά γι’ αυτές στη ΔΕΗ (το 34% καθώς το άλλο 17% κατέχεται από το ΤΑΙΠΕΔ, που είναι όμως με τη σειρά του 100% θυγατρική της ΕΕΣΥΠ), στην ΕΥΔΑΠ (το 51% καθώς ένα άλλο 11% κατέχεται από το ΤΑΙΠΕΔ), στην ΕΥΑΘ (το 51% πλέον του 24% του ΤΑΙΠΕΔ), στον ΟΑΣΑ (ελέγχει τις ΟΣΥ Α.Ε. και ΣΤΑΣΥ Α.Ε.), στο ΟΑΚΑ (διαχειρίζεται το συγκρότημα του Ολυμπιακού Σταδίου), στα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), το 25% της «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών» (ΔΑΑ – άλλο 35% έχει το ΤΑΙΠΕΔ και σχεδιάζεται η παραχώρησή του), το ποσοστό στις Ελληνικές Αλυκές, στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ (η πλειοψηφία ανήκει στην Τράπεζα Πειραιώς), στην εταιρεία διαχείρισης της Διώρυγας Κορίνθου και στους Οργανισμούς Κεντρικών Αγορών Θεσσαλονίκης και Αθήνας. Στην ΕΕΣΥΠ δεν μεταβιβάστηκαν ακόμα οι συμμετοχές σε ΟΣΕ, Αττικό Μετρό και Κτιριακές Υποδομές, αλλά αυτό αναμένεται να γίνει όταν επιλυθούν τεχνικά και νομικά ζητήματα.

Επίσης δεν μεταβιβάστηκε η ΕΛΒΟ, καθώς βρίσκεται πλέον ήδη υπό ειδική εκκαθάριση. Η ΕΕΣΥΠ κατέχει επίσης τη HELEXPO και ένα πολύ μικρό ποσοστό των ΚΑΕ (μικρότερο του 1%). Οι παραπάνω συμμετοχές πέρασαν κατευθείαν στο λεγόμενο υπερταμείο και όχι σε νέα εταιρεία συμμετοχών όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, καθώς δανειστές και κυβέρνηση έκριναν πως η δημιουργία της είναι περιττή. Υπενθυμίζεται πως εκτός από τις παραπάνω συμμετοχές στις άμεσες θυγατρικές της ΕΕΣΥΠ περιλαμβάνονται και οι εταιρείες ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ και ΤΧΣ (για το οποίο η ΕΕΣΥΠ έχει πολύ περιορισμένες εξουσίες, καθώς οι αποφάσεις για την υλοποίηση της αποστολής και την εξυπηρέτηση του σκοπού του λαμβάνονται αποκλειστικά από τα όργανα διοίκησης του ΤΧΣ) οι οποίες διαθέτουν ευρύτατα χαρτοφυλάκια περιουσιακών στοιχείων κινητών και άυλων.

Το στρατηγικό σχέδιο της ΕΕΣΥΠ, που αναμένεται να εγκριθεί στο Eurogroup, στηρίζεται πάνω στις κατευθυντήριες γραμμές του ιδρυτικού νόμου της, στον οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται πως η εταιρεία προωθεί μεταρρυθμίσεις των δημοσίων επιχειρήσεων, μέσω αναδιάρθρωσης, βέλτιστης εταιρικής διακυβέρνησης και διαφάνειας, καθώς και μέσω της προαγωγής υπεύθυνης διοίκησης, κοινωνικής ευθύνης, καινοτομίας και βέλτιστων εταιρικών πρακτικών. Επίσης, θα ενεργεί με εγγυήσεις πλήρους διαφάνειας, με σκοπό την επαύξηση της αξίας του χαρτοφυλακίου της αλλά και τη δημιουργία και συνεισφορά πόρων για την υλοποίηση της επενδυτικής πολιτικής της χώρας και για την απομείωση του δημοσίου χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή