Το Eurogroup αποφασίζει για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης

Το Eurogroup αποφασίζει για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αναμένουμε να λάβουμε σαφείς αποφάσεις σήμερα σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα» δήλωσε, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Όπως ανέφερε, οι θεσμοί θα ενημερώσουν τους υπουργούς για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος και θα εξετάσουν την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. «Έχουμε μεγάλες προσδοκίες σήμερα, ως προς αυτό» σημείωσε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών.

Ερωτηθείς σχετικά με την επόμενη εκταμίευση, υπενθύμισε ότι σύμφωνα με τη «φυσική αλληλουχία» των γεγονότων ότι πρώτα θα λάβει το Eurogroup την απόφαση σχετικά με την έκθεση των θεσμών για τα προαπαιτούμενα και μετά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα εγκρίνει την επόμενη δόση.

Τέλος, κληθείς να απαντήσει εάν υπάρχει το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής στήριξης για τη μεταμνημονιακή εποχή, τόνισε ότι «αυτό εξαρτάται από τις ελληνικές Αρχές». «Το πιο σημαντικό είναι να έχει (σ.σ. η ελληνική κυβέρνηση) την κυριότητα του προγράμματος. Ξέρουμε από προηγούμενη εμπειρία πόσο σημαντικό είναι αυτό και θα λάβουμε από κοινού αποφάσεις σχετικά με αυτό στο μέλλον» επισήμανε ο ίδιος.

Προσερχόμενος ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι σήμερα αναμέναται να συζητηθούν, μεταξύ άλλων, τα επόμενα στάδια του ελληνικού προγράμματος.

Ο Β. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι εντός τροχιάς, έχουν υιοθετηθεί τα περισσότερα προαπαιτούμενα και υπάρχει υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων. Ως εκ τούτου ανέφερε ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται σήμερα να εγκρίνουν την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την επόμενη δόση των δανείων προς την Ελλάδα.

«Όταν γίνει αυτό, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για τα επόμενα στάδια του ελληνικού προγράμματος», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Το σημερινό Eurogroup αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση 6,7 δισ. ευρώ. Η εκταμίευσή του ποσού ωστόσο θα γίνει σταδιακά, το πρώτο τμήμα στα μέσα Φεβρουαρίου, μετά την ολοκλήρωση και των τελευταίων προαπαιτούμενων που απομένουν από τη λίστα των 110 της τρίτης αξιολόγησης και το δεύτερο μετά την εξόφληση των πρώτων ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και υπό την προϋπόθεση της ομαλής εφαρμογής των πλειστηριασμών.

Την περασμένη Παρασκευή το EuroWorking Group (EWG) διαπίστωσε ότι έχουν ολοκληρωθεί 89 από τα 113 προαπαιτούμενα που έπρεπε να είχε υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση. Τα υπόλοιπα θα πρέπει να υλοποιηθούν πριν την πρώτη εκταμίευση των δόσεων και ως εκ τούτου κατέληξε στην επί της αρχής ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Αν σήμερα το Eurogroup εγκρίνει την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, θα ανοίξει ο δρόμος για τις διαδικασίες σε μία σειρά από ευρωπαϊκά κοινοβούλια και τελικά την έγκριση της εκταμίευσης της πρώτης υποδόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).

Επίσης στο σημερινό Eurogroup είναι πιθανό να γίνει μια πρώτη συζήτηση για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα με το ελληνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης, μόλις ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση θα ξεκινήσουν οι τεχνικές συζητήσεις για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με ορίζοντα τη λήψη πολιτικών αποφάσεων τον Ιούνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή