ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκθεση Κομισιόν: Σε τροχιά επιδείνωσης το ελληνικό χρέος

ekthesi-komision-se-trochia-epideinosis-to-elliniko-chreos-2229037

Επιδείνωση της πορείας του ελληνικού χρέους σε σχέση με ό,τι προέβλεπαν σχετικές αναλύσεις λίγους μήνες πριν, διαπιστώνει η Κομισιόν σε έκθεσή της για τη βιωσιμότητα του χρέους, η οποία έχει περιέλθει σε γνώση του Bloomberg.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, το βασικό σενάριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει ότι  η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει στο 181,1% το 2017, στο 165% το 2020, στο 127,2% το 2030 και στο 96,4% το 2060, προβλέψεις που είναι ελαφρώς υψηλότερες από αυτές του περασμένου Ιουνίου.

«Αυτή η ελαφρά επιδείνωση της πορείας του χρέους υπογραμμίζει την πιθανότητα μια τελική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους στο τέλος του ελληνικού προγράμματος να επιβεβαιώσει την ανάγκη για περαιτέρω επαναπροσδιορισμό των δανείων της Ελλάδας, ιδίως αν η οικονομική ανάπτυξη υστερήσει», αναφέρει το Bloomberg

Επιπλέον , στην ανάλυσή της η Κομισιόν εγείρει ερωτήματα για το κατά πόσον το προβλεπόμενο μέγεθος του «μαξιλαριού ασφαλείας» θα πρέπει να επανεκτιμηθεί, καθώς το σχεδιαζόμενο «μαξιλάρι» ύψους 10,2 δισ. ευρώ καλύπτει μόνο ανάγκες χρηματοδότησης για λιγότερο από 10 μήνες μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης -ένα ποσό που θα μπορούσε να αυξηθεί με μελλοντικές εκδόσεις στις αγορές και πρόοδο στη μεταρρύθμιση της διαχείρισης κεφαλαίων.

Ένα «μαξιλάρι» ύψους 17 δισεκατομμυρίων ευρώ θα κάλυπτε χρηματοδοτικές ανάγκες για έναν χρόνο μετά το τέλος του προγράμματος, ενώ ένα «μαξιλάρι» ύψους 20,3 δισ. θα κάλυπτε πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες έως το τέλος του 2019,. Τέλος ένα «μαξιλάρι» περίπου 30 δισ. ευρώ θα κάλυπτε ανάγκες έως το τέλος του 2020, αναφέρει στην έκθεσή της η Κομισιόν.

Το Bloomberg αναφέρεται επίσης στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να «πείσει τους πιστωτές της για την προσήλωσή της στις μεταρρυθμίσεις της οικονομίας της» αλλά καταγράφει και τις ενστάσεις των θεσμών.
«Το πρόβλημα με αυτήν την ιδέα, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε., είναι ότι δεν θα υπάρχει εξωτερική πίεση στην Ελλάδα ώστε να εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα μέσα σε ένα συμπεφωνημένο χρονοδιάγραμμα, όπως συμβαίνει με το υφιστάμενο πρόγραμμα. Οι πιστωτές της χώρας ανησυχούν ότι όταν η χώρα βγει από τη σταθερή επιτήρηση, οι Έλληνες πολιτικοί θα είναι επιρρεπείς να επιστρέψουν σε πολιτικές που οδήγησαν στην «έκρηξη» των δημοσίων οικονομικών το 2009», αναφέρει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο.

Μια εναλλακτική για μετά τη λήξη του προγράμματος θα ήταν η Ελλάδα να πάρει μια προληπτική πιστωτική γραμμή από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Αυτό θα σήμαινε ότι η χώρα θα παραμείνει υπό στενή επιτήρηση από τους πιστωτές της, χωρίς όμως να λάβει επιπλέον δάνεια, σημειώνει το Bloomberg.

«Ωστόσο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε» πως μολονότι θα μπορούσε να υπάρξει ενδιαφέρον από πλευράς Ευρωζώνης για μια τέτοια διευθέτηση, επαφίεται πρώτα στην ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει μια τέτοια πιστωτική γραμμή, κάτι που δεν φαίνεται πιθανό, καθώς η Αθήνα εξακολουθεί να επιθυμεί διακαώς να απελευθερωθεί από τη σχεδόν οκταετή επιτροπεία».