Για «αυτοδύναμη έξοδο» στις αγορές κάνει λόγο το υπουργείο Οικονομικών

Για «αυτοδύναμη έξοδο» στις αγορές κάνει λόγο το υπουργείο Οικονομικών

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τα επόμενα βήματα ώς την έξοδο από το μνημόνιο, αλλά και το πλαίσιο που θα διέπει τη μεταμνημονιακή περίοδο συζήτησαν χθες, σε συνάντησή τους, στο περιθώριο του Eurogroup με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, καθώς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ και ο επικεφαλής της αποστολής της ΕΚΤ στις διαπραγματεύσεις των θεσμών με την Ελλάδα, Φραντσέσκο Ντρούντι.

Αρμόδιες πηγές θεωρούν βέβαιο ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν, επίσης, τα επικείμενα στρες τεστ των τραπεζών, τα οποία εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη ίσως δοκιμασία των επόμενων μηνών, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο για την έξοδο από το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών, στη συνάντηση, η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα, «η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε τη στρατηγική της για την ολοκλήρωση του προγράμματος, τη βιώσιμη έξοδο στις αγορές και τον σχεδιασμό της μεταμνημονιακής Ελλάδας, που έχει ήδη αρχίσει. Ο σχεδιασμός αυτός στηρίζει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, την κοινωνική συνοχή και καταπολεμά αποτελεσματικά τις ανισότητες και τις παθογένειες του παρελθόντος».

Η ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών κάνει λόγο για «επιλογή αυτοδύναμης εξόδου» στις αγορές, επιλέγοντας μια διαφορετική ορολογία από την καθαρή έξοδο. Στην κατεύθυνση αυτή επισήμανε ότι, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου του 2017, «ήδη δημιουργείται ένα ταμείο-ασπίδα προστασίας (cash buffer) που θωρακίζει τη χώρα».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ντράγκι είχε κάνει τον περασμένο μήνα αναφορά στο ενδεχόμενο ενός τέταρτου προγράμματος, μετά το μνημόνιο, λέγοντας ότι είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης να αποφασίσει αν το θέλει ή όχι. Τότε μάλιστα ο πρωθυπουργός είχε απαντήσει χαρακτηριστικά «να λείπει το βύσσινο»!

Στο ίδιο πλαίσιο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, στην ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, είχε επισημάνει την ανάγκη ενός προληπτικού προγράμματος στήριξης μετά το μνημόνιο για λόγους επενδυτικής εμπιστοσύνης, αλλά και γιατί –όπως είχε υποστηρίξει– σε διαφορετική περίπτωση, χωρίς αναβάθμισή τους σε επενδυτική βαθμίδα, τα ελληνικά ομόλογα δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούνται ως εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, ενώ θα χαθεί η προοπτική του QE.

Η τοποθέτηση αυτή είχε επίσης προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση της κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή