Μέσα στις επόμενες μέρες η έκδοση 7ετούς ομολόγου

Μέσα στις επόμενες μέρες η έκδοση 7ετούς ομολόγου

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τη νέα έξοδο στις αγορές, που τοποθετείται τις επόμενες μέρες, ετοιμάζεται το υπουργείο Οικονομικών υπό το φως της επισήμανσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι το σχεδιαζόμενο «μαξιλάρι» ασφαλείας, ενόψει του τέλους του μνημονίου, ίσως χρειαστεί ενίσχυση.

Ο σχεδιασμός δεν έχει αλλάξει και η έκδοση θα αφορά ένα 7ετές ομόλογο, με στόχο να αντληθούν 3 δισ. ευρώ, ίσως και περισσότερα. Πηγές του τραπεζικού χώρου αναφέρουν ότι εξετάζεται η πιθανότητα μιας έκδοσης, που δεν θα προσδιορίζει εξαρχής στόχο άντλησης κεφαλαίων. Η 7ετία εξυπηρετεί και τον στόχο της διαμόρφωσης καμπύλης επιτοκίων, καθώς θα συμπληρώσει τις 6 εκδόσεις διαφορετικής διάρκειας που προέκυψαν από το πρόσφατο swap των ομολόγων του PSI.

Αμέσως μετά, εξάλλου, στις αρχές Φεβρουαρίου, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να γυρίσει σελίδα και στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, εκδίδοντας 12μηνους τίτλους – και στη συνέχεια και 18μηνους. Εκδόσεις που είχαν σταματήσει στα χρόνια της κρίσης (το τελευταίο 12μηνο έντοκο εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2010), με το βραχυπρόθεσμο χρέος να περιορίζεται στα 3μηνα και 6μηνα έντοκα γραμμάτια.

Οι αποφάσεις αυτές δρομολογούνται την ώρα που οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων συνεχίζουν να υποχωρούν, με τον 2ετή και τον 5ετή τίτλο να διαμορφώνονται χθες σε ιστορικά χαμηλά (1,10% το διετές όταν ένα χρόνο πριν ήταν στο επίπεδο του 7,5% και 2,68% το 5ετές όταν τον περασμένο Αύγουστο κινείτο στην περιοχή του 4,5%). Η απόδοση του δεκαετούς ήταν εξάλλου 3,74%, που συγκρίνεται με τα επίπεδα του 2006.

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν, πάντως, ότι η ραγδαία αυτή υποχώρηση δεν πρέπει να παρασύρει σε λάθος συμπεράσματα, καθώς το spread με τα γερμανικά ομόλογα δεν έχει αντίστοιχα εντυπωσιακή πορεία. Συγκεκριμένα, το spread των δεκαετών τίτλων ήταν χθες 3,18%, όταν στο ξεκίνημα της χρονιάς ήταν στο 3,65%. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι όταν αρχίσουν να ανεβαίνουν τα επιτόκια, υπάρχει κίνδυνος σοβαρής επιβάρυνσης του κόστους δανεισμού της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό σημειώνουν ότι η προληπτική γραμμή στήριξης θα ήταν μια δικλίδα ασφαλείας έναντι των διαθέσεων των αγορών. Μια δικλίδα, όμως, την οποία δεν δείχνουν να επιθυμούν αυτή τη στιγμή ούτε η Ελλάδα αλλά ούτε και οι δανειστές της, όπως είπε χαρακτηριστικά προχθές στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τη θέση της προληπτικής γραμμής έχει πάρει το «μαξιλάρι» ασφαλείας. Σύμφωνα με την «έκθεση συμμόρφωσης» της Κομισιόν, για τη δημιουργία του «μαξιλαριού» προγραμματίζεται να δοθούν 10,2 δισ. ευρώ από το δάνειο του μνημονίου, τα οποία θα συμπληρωθούν από τις εξόδους στις αγορές.

Μετά το 7ετές ομόλογο, ο σχεδιασμός προβλέπει να εκδοθούν και ένα 3ετές, καθώς και ένα 10ετές στο τέλος του προγράμματος, με στόχο την άντληση συνολικά 6-9 δισ. ευρώ. Το «μαξιλάρι», εξάλλου, θα συμπληρωθεί προφανώς και από το υπερπλεόνασμα του 2017 που δεν δόθηκε ως κοινωνικό μέρισμα.

Χρηματοδοτικές ανάγκες

Η Κομισιόν σημείωνε στην ανάλυσή της για τη βιωσιμότητα του χρέους ότι θα χρειαστούν 20,3 δισ. ευρώ για να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες ώς το τέλος του 2019 και 30 δισ. ευρώ ώς το τέλος του 2020. Κύκλοι της αγοράς ομολόγων διαμηνύουν ότι τα υπόλοιπα του δανείου (18,4 δισ. ευρώ) σε συνδυασμό με τα πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ τον χρόνο ισοδυναμούν με σχεδόν 19 δισ. ευρώ) και τα ταμειακά διαθέσιμα που ήδη υπάρχουν υπερκαλύπτουν τις ανάγκες της τριετίας ώς το τέλος του 2020 και επιτρέπουν ακόμη και κάποια υστέρηση στον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων, χωρίς να υπολογίζεται η έξοδος στις αγορές.

Σημειώνεται ότι το κλίμα είναι γενικότερα ευνοϊκό στις αγορές αυτή την περίοδο. Η Ισπανία εξέδωσε χθες 10ετή τίτλο και της προσφέρθηκαν περίπου 50 δισ. ευρώ, ενώ για πρόσφατη έκδοση της Πορτογαλίας έγιναν προσφορές 30 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή