Το κρίσιμο στοίχημα των πλειστηριασμών

Το κρίσιμο στοίχημα των πλειστηριασμών

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς οι τράπεζες υπό την πίεση του εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ, του SSM, επιταχύνουν τον βηματισμό τους για τους πλειστηριασμούς ακινήτων εντός του 2018, η αγορά φοβάται την υποχώρηση των τιμών. Εχοντας ήδη εγγράψει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ, πτώση στις τιμές των κατοικών κατά 44% από το 2008 μέχρι σήμερα (η πτώση στα εμπορικά ακίνητα ξεπερνά το 50%), η μαζική διάθεση ακινήτων μέσω των πλειστηριασμών μπορεί να αποτελέσει τη χαριστική βολή για την αγορά.

Μια τέτοια εξέλιξη θα συμπαρασύρει σε ανάλογη πτώση και τις εξασφαλίσεις που συνοδεύουν αυτά τα δάνεια, απειλώντας τους ισολογισμούς των τραπεζών ενόψει των stress tests που θα διενεργηθούν εντός του Φεβρουαρίου από την ΕΚΤ. Οι τράπεζες το γνωρίζουν και λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας απέναντι στο ενδεχόμενο μιας βίαιης πτώσης των τιμών, που θα απειλούσε την επάρκεια των προβλέψεων και των κεφαλαίων τους. Επειτα από 10ετές σχεδόν «πάγωμα» των πλειστηριασμών, έχουν συμφωνήσει να αγοράσουν οι ίδιες τη συντριπτική πλειονότητα των ακινήτων που θα βγουν στο σφυρί εντός τους 2018.

Οι υπολογισμοί κάνουν λόγο για 8.000 ακίνητα από το σύνολο των 10.000 που θα εκπλειστηριαστούν εντός του έτους, τα οποία θα περιέλθουν στην κυριότητα των τραπεζών. Η αγορά από τις ίδιες τις τράπεζες των πρώτων ακινήτων που θα εκπλειστηριαστούν και τα οποία σε αυτή τη φάση είναι τα πιο εμπορεύσιμα δεν μπορεί να αποτελέσει μόνιμη λύση σε βάθος χρόνου. Πρόκειται για λύση που αποσκοπεί στο να δώσει μήνυμα στην αγορά και δη στους στρατηγικούς κακοπληρωτές ότι η περίοδος ασυλίας έχει τελειώσει, υποχρεώνοντάς τους να ρυθμίσουν την οφειλή τους για να σώσουν την ακίνητη περιουσία τους. Σε κάθε περίπτωση, τον τόνο στην αγορά ακινήτων θα δώσουν η σταθεροποίηση της οικονομίας και η αύξηση της ζήτησης τόσο για οικιστικά όσο και για εμπορικά ακίνητα.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η αγορά των ακινήτων «σκανάρεται» ήδη από μεγάλα funds που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τουριστικής, αλλά και της οικιστικής ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή