Ντράγκι: «Αλλάξτε τον ν. Κατσέλη και κάντε πλειστηριασμούς σε όλη τη χώρα»

Ντράγκι: «Αλλάξτε τον ν. Κατσέλη και κάντε πλειστηριασμούς σε όλη τη χώρα»

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ερχόμενη Τετάρτη 31 Ιανουαρίου η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) θα γνωστοποιήσει τις μακροοικονομικές παραδοχές του πανευρωπαϊκού stress test, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών. Εν τω μεταξύ χθες σε επιστολή-απάντηση σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Ν. Χουντή, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σημείωσε ότι απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης γεωγραφική κάλυψη της Ελλάδας με τη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, υπενθυμίζοντας ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων «έχει καίρια σημασία για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και τη μελλοντική κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών».

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τις μακροοικονομικές παραδοχές, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, πρόκειται για καθοριστική παράμετρο καθώς από το πόσο αυστηρές ή αισιόδοξες θα είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας (ΑΕΠ, απασχόληση, τιμές ακινήτων) κατά την τριετία 2018-2020 θα καθορίσει το αν οι τράπεζες θα περάσουν με επιτυχία το stress test.

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στη χώρα μετά το 2015 που πραγματοποιήθηκε το τελευταίο stress test, σε συνδυασμό με την επίτευξη των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων δημιουργούν αισιοδοξία για τα αποτελέσματα της άσκησης. Στην επιστολή του πάντως ο κ. Ντράγκι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, τονίζει ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στον τραπεζικό τομέα, «ωστόσο παρά τις βελτιώσεις που σημειώθηκαν οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να παρουσιάζουν ένα πολύ υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τα οποία ανέρχονταν σε περίπου 45% των συνολικών ανοιγμάτων τον Ιούνιο του 2017. Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα επίπεδα σε όλες τις χώρες της τραπεζικής ένωσης. Οπως έχει επισημάνει επανειλημμένως η ΕΚΤ, έχει καίρια σημασία για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και τη μελλοντική κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών να σημειωθεί ταχεία πρόοδος προς τη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, σύμφωνα με τους στόχους που γνωστοποιήθηκαν από τις τράπεζες στην Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ».

Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς σημειώνει ότι «ένα αποτελεσματικό σύστημα πλειστηριασμών αποτελεί σημαντικό κομμάτι των εργασιών προς τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων». «Η διενέργεια πλειστηριασμών αναμένεται να δημιουργήσει τα κατάλληλα κίνητρα για τους δανειολήπτες και τους δανειστές προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία αναδιάρθρωσης δανείων. Καθώς τα τελευταία χρόνια σημειώνονταν συχνά διακοπές ή ακυρώσεις πλειστηριασμών, οι ελληνικές αρχές έλαβαν μέτρα προκειμένου να θεσπίσουν ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη διενέργεια τόσο των ηλεκτρονικών όσο και των παραδοσιακών πλειστηριασμών στα δικαστήρια. Η πρόοδος που έχουν σημειώσει οι Αρχές τις τελευταίες εβδομάδες είναι ευπρόσδεκτη. Απαιτούνται ωστόσο περαιτέρω προσπάθειες προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης γεωγραφική κάλυψη της Ελλάδας», αναφέρει.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της κοινωνικής προστασίας και τον νόμο Κατσέλη, ο κ. Ντράγκι υπογραμμίζει ότι αν και το ισχύον νομικό πλαίσιο αποβλέπει στην προστασία των ευάλωτων ελληνικών οικογενειών που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα ενυπόθηκα δάνειά τους, η εφαρμογή του συγκεκριμένου «νόμου περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών έχει προκαλέσει σημαντικές ανεπάρκειες στην πράξη. Οι ελληνικές αρχές ανέλαβαν τη δέσμευση να αντιμετωπίσουν αυτές τις ανεπάρκειες στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή