Οι συζητήσεις για το χρέος θα κρίνουν και τις αποφάσεις του ΔΝΤ

Οι συζητήσεις για το χρέος θα κρίνουν και τις αποφάσεις του ΔΝΤ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Καθώς το πρόγραμμα φτάνει προς το τέλος του, δύο είναι τα βασικά σενάρια που επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ για το πώς θα προχωρήσει με το ελληνικό πρόγραμμα. Ο βασικός παράγοντας που θα κρίνει τις αποφάσεις είναι οι συζητήσεις για το χρέος, οι οποίες ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα σε τεχνικό επίπεδο. Το Δ.Σ. του ΔΝΤ θα συνεδριάσει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και εκεί αναμένεται να ανανεώσει τη συμμετοχή του σε ένα πρόγραμμα επί της αρχής με την Ελλάδα. Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού προγράμματος Πόουλ Τόμσεν θα πρέπει να παρουσιάσει ότι έχουν υλοποιηθεί μόνο 10 από τα 17 προαπαιτούμενα, αλλά υπάρχει αισιοδοξία ότι όλα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του προγράμματος. Συγχρόνως θα πει στα μέλη του Δ.Σ. ότι παρόλο που δεν υπάρχει συμφωνία για το χρέος οι συζητήσεις έχουν τουλάχιστον ξεκινήσει. Ετσι αναμένεται να δώσει το διοικητικό συμβούλιο την έγκρισή του για μία συμμετοχή που δεν περιλαμβάνει χρηματοδότηση και το Ταμείο να παραμείνει αναμεμειγμένο, αλλά μόνο με το ένα πόδι στην Ελλάδα.

Κάποια στιγμή στις αρχές καλοκαιριού θα κληθεί το Ταμείο να πάρει τις τελικές του αποφάσεις. Θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα με πλήρη χρηματοδότηση; Υπάρχουν δύο σενάρια.

Σενάριο πρώτο: Επειδή οι διαφορές με τους Ευρωπαίους εταίρους στις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ή πόσο μεγάλο θα πρέπει να είναι το πρωτογενές πλεόνασμα από το 2022 και μετά δεν φαίνεται να αμβλύνονται, οι πιθανότητες να δοθεί το πράσινο φως από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου παραμένουν μικρές. Πηγές από το Ταμείο ήδη προκρίνουν ότι η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους ακόμα και με τα καινούργια πιο θετικά από τα αναμενόμενα στοιχεία της οικονομίας το τελευταίο διάστημα δεν αλλάζει σημαντικά την πρόβλεψη που έχει το Ταμείο για το πώς το χρέος της χώρας θα εξελιχθεί τα επόμενα 50 χρόνια – θα είναι ξεκάθαρα μη βιώσιμο. Οι δρόμοι του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους εταίρους θα χωρίσουν με μία φόρμουλα με την οποία το Ταμείο θα αποχωρήσει φιλικά, προκαλώντας τη λιγότερη δυνατή αναστάτωση στις αγορές και στην ελληνική οικονομία, αλλά και στην υπόληψή του.

Σενάριο δεύτερο: Σύγκλιση απόψεων και να βρεθεί η χρυσή τομή που θα κρίνει ότι το χρέος της Ελλάδας θα γίνει βιώσιμο μετά τα μέτρα που θα έχουν αποφασίσει οι Ευρωπαίοι εταίροι. Ο μηχανισμός που μελετούν τώρα οι Ευρωπαίοι που θα συνδέσει την ανάπτυξη της χώρας με τo μέγεθος της ελάφρυνσης, βρίσκει το Ταμείο σύμφωνο. Ο τρόπος όμως με τον οποίο μπορεί να εφαρμοστεί, δέκα χρόνια μετά να αποφασίζεται κατά πόσο η ανάπτυξη ήταν μικρότερη ή μεγαλύτερη και να προσαρμόζεται η ελάφρυνση του χρέους, όπως συζητούσαν οι Ευρωπαίοι το περασμένο καλοκαίρι, βρίσκει το ΔΝΤ τελείως αντίθετο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή