«Κούρεμα» οφειλών για 80.000 δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ

«Κούρεμα» οφειλών για 80.000 δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση των δανείων του πρώην ΟΕΚ (Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας) υπέγραψε χθες η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.

Η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερους από 80.000 δανειολήπτες (εργαζομένους, ανέργους, συνταξιούχους, ΑμεΑ, τρίτεκνους και πολύτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες και χήροι με προστατευόμενα μέλη) να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους. Η νέα ρύθμιση αφορά δάνεια από κεφάλαια που έχουν δοθεί από τον πρώην ΟΕΚ και όχι τραπεζικά.

Οφέλη

Ας σημειωθεί ότι μετά την κατάργηση του ΟΕΚ, οι πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με οφειλές δανείων απευθύνονται πλέον στο ΟΑΕΔ, ο οποίος κατέστη καθολικός διάδοχος του ΟΕΚ και υπεισήλθε σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του ήδη από το 2012.

Οι δανειολήπτες ωφελούνται σημαντικά από την εφαρμογή ειδικών ρυθμίσεων, οι οποίες σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας λαμβάνουν κυρίως υπ’ όψιν τις δυσκολίες των κοινωνικά και οικονομικά ευάλωτων ομάδων. Μεταξύ άλλων, η ρύθμιση προβλέπει:

• Διαγραφή του υπολοίπου της οφειλής για όσους δανειολήπτες έχουν συνολικό χρέος μικρότερο των 6.000 ευρώ.

• Διαγραφή του υπολοίπου της οφειλής για όσους δανειολήπτες έχουν καταβάλει ποσό ίσο ή μεγαλύτερο από το 60% του τελικού ποσού δανείου.

• Διαγραφή των τόκων κεφαλαίου και υπερημερίας για όλους τους δανειολήπτες.

• Αφαίρεση από το αρχικό ποσό δανείου των τόκων κεφαλαίου και τόκων υπερημερίας που έχουν καταβληθεί από τους δανειολήπτες.

• Διαγραφή των κεφαλαιοποιημένων τόκων.

• Εκπτωση 15% στο ποσό χορήγησης όλων των δανειοληπτών.

• Επιπρόσθετη έκπτωση 10% στο ποσό που προκύπτει από την παραπάνω μείωση για τις ευάλωτες ομάδες (για παράδειγμα, τρίτεκνοι, συνταξιούχοι, περιπτώσεις χηρείας, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμεΑ, σεισμόπληκτοι, πυρόπληκτοι).

• Επιπρόσθετη έκπτωση 20% στο ποσό που προκύπτει από τη μείωση του 15% για τους πολύτεκνους.

• Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κατά δέκα έτη.

• Ειδικά μέτρα για τους ανέργους και τους έχοντες αδυναμία πληρωμής.

• Μέτρα γρήγορης αποπληρωμής.

Δέσμευση

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, η ρύθμιση των δανείων από τον πρώην ΟΕΚ αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή