Στην τελική ευθεία το 7ετές ομόλογο με στόχο την άντληση 3 δισ. ευρώ

Στην τελική ευθεία το 7ετές ομόλογο με στόχο την άντληση 3 δισ. ευρώ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To πρώτο «δοκιμαστικό βήμα» στις αγορές μέσα στο 2018 ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει το επόμενο δεκαπενθήμερο το ελληνικό Δημόσιο, με την έκδοση 7ετούς ομολόγου και στόχο την άντληση 3 δισ. ευρώ.

Tο πρακτορείο Reuters επιβεβαίωσε την είδηση επικαλούμενο ανώτερες κυβερνητικές πηγές. Οπως δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, «δεν υπάρχει ακόμη τελική απόφαση για τη συγκεκριμένη ημέρα της έκδοσης» και πρόσθεσε ότι «θα ακολουθήσουν ακόμα δύο εκδόσεις μέχρι το τέλος του καλοκαιριού».

Την ίδια ώρα, στη χθεσινή συνεδρίαση της δευτερογενούς αγοράς τίτλων, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 17 Ιανουαρίου 2006, φτάνοντας στις συναλλαγές της Δευτέρας στο 3,62%.

Το 5ετές ομόλογο εμφάνισε απόδοση 2,65% και η 2ετία είχε απόδοση 1,25%. Ταυτόχρονα, το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου (διαφορά απόδοσης με το αντίστοιχο 10ετές γερμανικό ομόλογο) υποχώρησε στις 294 μονάδες βάσης, όταν πριν από 12 μήνες τελούσε υπό διαπραγμάτευση στις 702 μονάδες βάσης. Η μείωση του spread αποδίδεται κυρίως στην άνοδο των γερμανικών επιτοκίων, μετά και τις δηλώσεις του Ολλανδού κεντρικού τραπεζίτη υπέρ του τερματισμού του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η μείωση του (θεωρητικού) κόστους δανεισμού της χώρας αποδίδεται στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και στη διαρκή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μέσα στο 2018. Μετά την πρώτη αναβάθμιση της χρονιάς από τον S&P, ακολουθεί στις 16 Φεβρουαρίου ο οίκος Fitch, στις 30 Μαρτίου η Moody’s, στις 30 Ιουλίου ο S&P, για να ολοκληρωθούν οι αξιολογήσεις του 2018 στις 20 Αυγούστου με τον Fitch και στις 21 Σεπτεμβρίου με τον οίκο Moody’s.

Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι, μετά την έκδοση του 7ετούς ομολόγου, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) σχεδιάζει να εκδώσει ένα 3ετές και ένα 10ετές ομόλογο μέχρι τις 18 Αυγούστου 2018, που ολοκληρώνεται το τρίτο μνημόνιο της χώρας.

Οι παραπάνω εκδόσεις αποτελούν μέρος του ευρύτερου σχεδίου του ελληνικού Δημοσίου να συγκεντρώσει ένα κεφαλαιακό απόθεμα ύψους 19 δισ. ευρώ (μαζί με τα κεφάλαια που θα δώσει ο ESM), το οποίο θα λειτουργήσει ως εγγύηση για την έξοδο στις αγορές μετά το τέλος του μνημονίου.

Προειδοποίηση

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής οικονομολόγος του think tank Bruegel, Ζολτ Νταρβάς, προειδοποίησε για τον κίνδυνο που παρουσιάζει η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές εάν δεν συνοδεύεται με σημαντική ελάφρυνση του χρέους. Οπως τόνισε, «αν η Ελλάδα λάβει σημαντική ελάφρυνση χρέους, αυτό θα ληφθεί θετικά από τις αγορές και η ουσιαστική επιστροφή της χώρας σε αυτές θα είναι πιθανή. Αν η ελάφρυνση χρέους δεν είναι επαρκής, θα ήμουν ιδιαίτερα ανήσυχος. Στην παρούσα φάση, δεν υπάρχει πρόθεση από κανέναν για ένα τέταρτο πρόγραμμα. Αλλά αν η Ελλάδα εξέλθει στις αγορές υπό τέτοιες προϋποθέσεις, τότε βλέπω σημαντικούς κινδύνους στην πορεία», είπε ο κ. Νταρβάς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84. «Αν η ελάφρυνση χρέους δεν είναι επαρκής και η Ελλάδα επιστρέψει στις αγορές, βλέπω έναν σημαντικό κίνδυνο για ακόμα ένα πρόγραμμα σε μερικά χρόνια και άλλη μία κρίση στη χώρα», συμπλήρωσε.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βουδαπέστης επισήμανε παράλληλα ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στην επόμενη μέρα του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος εξαρτάται από την πρόθεση της νέας πολιτικής ηγεσίας στη Γερμανία, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη την ακριβότερη πρόσβαση σε δανεισμό που παρέχει το ΔΝΤ σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή