ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοστέλο: Ισχυρή εποπτεία και συνέχιση μεταρρυθμίσεων για 10 χρόνια

kostelo-ischyri-epopteia-kai-synechisi-metarrythmiseon-gia-10-chronia-2230801

Iσχυρό πλαίσιο εποπτείας για αρκετά χρόνια και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για ακόμη δέκα χρόνια θα χρειαστεί η Ελλάδα προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, εκτιμά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο.

Οι τοποθετήσεις του Ντέκλαν Κοστέλο έγιναν κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς Ολλανδούς βουλευτές στη Χάγη, και τις σχετικές πληροφορίες επικαλούνται τα «Νέα».

«Υπάρχουν πραγματικές προκλήσεις σχετικά με το αν θα καταφέρει η Ελλάδα να διασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη μακροπρόθεσμα, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα» σημείωσε ο κ. Κοστέλο σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο κ. Κοστέλο υπογράμμισε ότι «υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες, κάποιες από τις οποίες έχουν δρομολογηθεί» και πρόσθεσε ότι «στην περίπτωση των βαθιών και κύριων μεταρρυθμίσεων θα απαιτηθούν πέντε και σε ορισμένες περιπτώσεις δέκα χρόνια σταθερής εφαρμογής για να αποδώσουν».

Όπως αναφέρπουν τα «Νέα», ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αναφέρθηκε στην ανεργία που, όπως είπε, «συνεχίζει να κινείται σε μη αποδεκτά υψηλά επίπεδα» ενώ όσον αφορά το εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης με 700.000 αποδέκτες είπε ότι «δεν είναι γενναιώδορο σύστημα»

Ο κ. Κοστέλο διέκρινε επίσης καθυστερήσεις στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων εκτιμώντας ότι το στρατηγικό σχέδιο για τις αλλαγές σχετικά με το ΤΑΙΠΕΔ «θα χρειαστεί γύρω στα τρία με πέντε χρόνια».

Όσον αφορά το χρέος ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επικαλέστηκε την έκθεση βιωσιμότητας σύμφωνα με τον οποίο έδειξε ότι «χρειάζονται επιπλέον μέτρα για να κατασταθεί βιώσιμο».

«Υπάρχει μεγάλη έκθεση της Ελλάδας σε δανεισμό, το ερώτημα δεν αφορά στο αν θα εξέλθει η χώρα από το πρόγραμμα επιτυχώς, αλλά πώς θα διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσει σε βιώσιμη ανάπτυξη και θα ανταποκριθεί εξ ολοκλήρου στις υποχρεώσεις της» σημείωσε ο κ. Κοστέλο σε άλλο σημείο της ομιλίας του.