Βαφτίζουν «προμήθειες» δημόσια έργα για να αποφύγουν τους διαγωνισμούς

Βαφτίζουν «προμήθειες» δημόσια έργα για να αποφύγουν τους διαγωνισμούς

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για όργια αυθαιρεσιών των αναθετουσών αρχών, κατά κανόνα δήμων και περιφερειών, υπό την ανοχή και συγκάλυψη της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ), κάνουν λόγο οι εταιρείες του κλάδου των κατασκευών, σπεύδοντας να αναδείξουν το ζήτημα και να αιτηθούν την άμεση επίλυσή του, στο πλαίσιο της χθεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης του ΣΑΤΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών). Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΑΤΕ, κ. Ζαχ. Αθουσάκη, οι αναθέτουσες αρχές έχουν υιοθετήσει, σε πλειάδα περιπτώσεων, ένα στρεβλό καθεστώς, βάσει του οποίου δημόσια έργα, όπως ΧΥΤΑ, εγκαταστάσεις φωτισμού LED και λοιπών ενεργειακών αναβαθμίσεων, αλλά και έργα εγκατάστασης και λειτουργίας συστημάτων παρακολούθησης τηλεελέγχου και ανίχνευσης διαρροών δικτύων ύδρευσης, «βαφτίζονται» προμήθειες, προκειμένου να μην ακολουθείται το θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις.

Ταυτόχρονα, σε άλλες περιπτώσεις, έχουν διαπιστωθεί φαινόμενα όπου οι αναθέτουσες αρχές εισάγουν κατά μη σύννομο τρόπο πρόσθετους όρους σε διακηρύξεις δημοπρασιών έργων, που συνήθως δεν τηρούν τους όρους της αναλογικότητας, της ίσης μεταχείρισης των διαγωνιζομένων εταιρειών και της προστασίας του πραγματικού ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα οι αναθέσεις τους να χαρακτηρίζονται έως και «φωτογραφικές». Υπενθυμίζεται ότι βάσει του νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις Μ/4412/2016, οι επιπλέον όροι μιας διακήρυξης πρέπει πρώτα να τυγχάνουν θετικής γνωμοδότησης του Συμβουλίου Δημοσίων Εργων και αντίστοιχης υπουργικής απόφασης. Ο κ. Αθουσάκης, αναφερόμενος στις φωτογραφικές διατάξεις, τόνισε ότι τα έργα που δημοπρατούνται ως προμήθειες ή υπηρεσίες «ξεπερνούν κάθε φαντασία φαυλότητας, ιδιοτέλειας και αδιαφάνειας, στην εφαρμογή της αναλογικότητας των όρων».

Παρ’ όλα αυτά και παρά τις καταγγελίες που έχουν γίνει από τον ΣΑΤΕ για παράβαση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου προς την ΕΑΑΔΗΣΥ, η τελευταία, σύμφωνα με τον κ. Αθουσάκη, δεν έχει πραγματοποιήσει το παραμικρό. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Αθουσάκης, «δυστυχώς, ακόμα και μέσα από το υπουργείο υπάρχουν υπηρεσίες που δείχνουν να αγνοούν τις ειδικές εξαιρέσεις που ο νομοθέτης έχει προβλέψει για τα κατασκευαστικά έργα. Οι υπηρεσίες στις οποίες γνωστοποιούνται οι καταγγελίες μας δεν έχουν ενεργήσει σε καμία περίπτωση, ούτε καν μέσω τυπικής αλληλογραφίας. Η ΕΑΑΔΗΣΥ είτε επιλέγει να μας απαντά με μια τυπική επιστολή ότι οι σχετικές περιπτώσεις δεν προκρίνονται για έλεγχο είτε δεν μας απαντά καθόλου», αναφέρει ο κ. Αθουσάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή