Το… Plan B που έσωσε τη «Ριζάκος» από την κρίση

Το… Plan B που έσωσε τη «Ριζάκος» από την κρίση

6' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ισχυρή αύξηση πωλήσεων – κερδών για τρίτο συνεχόμενο έτος και ενίσχυση των μεριδίων της στην αγορά η «Ριζάκος», μια βιομηχανία παραγωγής προϊόντων διογκωμένου πολυστυρενίου (EPS) –το γνωστό μας φελιζόλ– φαίνεται ότι αφήνει οριστικά την κρίση πίσω και προχωρά στα επόμενα βήματα, με νέες επενδύσεις για την ενίσχυση της παραγωγικής της δυναμικότητας.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι η βασική της αγορά, η οικοδομή, μετά το 2008 κατέρρευσε. Την περίοδο 2008-2015 η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας στη χώρα ανήλθε στο 90%, και πρακτικά ελάχιστα νέα κτίρια κατασκευάζονται. Στον κλάδο ο όγκος παραγωγής από 22.000 τόνους το 2007 περιορίστηκε στις 14.000 τόνους το 2016.

Η οικονομική κρίση είχε άμεση και σφοδρή επίπτωση στη «Ριζάκος»: το 2009 ο κύκλος εργασιών περιορίστηκε κατά 35%, ενώ το 2010 μειώθηκε εκ νέου κατά 14%. Πώς κατάφερε να σταθεί όρθια σε αυτό το περιβάλλον; Προχωρώντας σε πρώτο χρόνο σε δραστική μείωση λειτουργικών δαπανών και κατόπιν στην ενίσχυση των προϊόντων της και της θέσης τους σε άλλους τομείς με έμφαση στον τομέα της συσκευασίας. Από το 2015 η εταιρεία προχώρησε σε σημαντικές επενδύσεις με τη δημιουργία περισσότερων από 20 νέων προϊόντων συσκευασίας, διευρύνοντας την γκάμα προϊόντων της σε όλους τους τομείς συσκευασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αύξηση των πωλήσεων συσκευασίας το 2017 ανήλθε στο 30%, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ανάκαμψη της εταιρείας. Παράλληλα, από το 2016 βασιζόμενη στην υψηλή ποιότητα των προϊόντων κατάφερε να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της και στον τομέα της οικοδομής, δίνοντας έμφαση στον κομμάτι των λύσεων ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης.

Σήμερα, η «Ριζάκος» παράγει προϊόντα για την ανακαίνιση και την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, διατηρώντας την πρώτη θέση στην αγορά της οικοδομής, ενώ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στον τομέα της παραγωγής προϊόντων συσκευασίας EPS για οικιακές και ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα, τις ιχθυοκαλλιέργειες και την αλιεία, αγροτικά προϊόντα καθώς επίσης και για μεγάλους βιομηχανικούς κλάδους όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα τρόφιμα, ποτά, την άμυνα κ.ά.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1980 από τον Γεώργιο Ριζάκο, πολιτικό μηχανικό, με τη δημιουργία του πρώτου εργοστασίου στο Αυλάκι Στυλίδας, ο οποίος διέβλεψε τις μεγάλες προοπτικές της οικοδομής –το όνειρο της εποχής ήταν κάθε οικογένεια να αποκτήσει το σπίτι της– αλλά και τη σημασία των εφαρμογών θερμομόνωσης. Σημειώνεται ότι το 1979 η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή θέσπισε την υποχρεωτική θερμομόνωση για την έκδοση κάθε νέας άδειας ανέγερσης κτιρίου, κανονισμό που εκείνη την εποχή διέθεταν μόνο δύο ακόμα χώρες της Ευρώπης, η Γαλλία και η Γερμανία. Ωστόσο, όλα αυτά έμειναν στα χαρτιά. Η χώρα γρήγορα διολίσθησε σε μια κατάσταση αυθαιρεσίας και οικοδομικής αναρχίας με τους κανόνες να υπάρχουν αλλά να μην εφαρμόζονται, κάτι που σε πολλούς τομείς εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα.

Ο κ. Γ. Ριζάκος προχώρησε από την πρώτη στιγμή στην παραγωγή προϊόντων EPS για τις ανάγκες της οικοδομής, ενώ το 1995 επεκτάθηκε στον τομέα της παραγωγής προϊόντων συσκευασίας. Σήμερα, η κύρια παραγωγική μονάδα της εταιρείας βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή Λαμίας, η οποία ολοκληρώθηκε το 2004 και είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο του είδους του στην Ελλάδα. Το 2008 ξεκίνησε η λειτουργία του δεύτερου εργοστασίου παραγωγής της εταιρείας στις Αχαρνές Αττικής, το οποίο ενίσχυσε σημαντικά την παραγωγική δυναμικότητά της ενώ παράλληλα επέτρεψε στην εταιρεία να έχει άμεση πρόσβαση στη μεγαλύτερη αγορά της Ελλάδας, την Αθήνα. Παράλληλα, διατηρεί αποθήκες διανομής των προϊόντων της και άλλων μονωτικών και οικοδομικών υλικών στη Λαμία και στη Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία έχει και εμπορικές δραστηριότητες και είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος των προϊόντων διακόσμησης BOVELACCI, του αποκολλητικού ξυλοτύπων POLIGEL και των αντλιών CMO και εμπορικός συνεργάτης των εταιρειών KNAUF, MAPEI, YTONG κ.ά.

Μεγάλο βάρος δίνει στην έρευνα και ανάπτυξη και με εξειδικευμένο προσωπικό –απασχολεί περισσότερους από 10 μηχανικούς– μετείχε στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης προσόψεων κτιρίων κατοικιών, το Multifunctional Energy Efficient Façade System (MEEFS), με συντονιστή την ισπανική κατασκευαστική Acciona, προσφέροντας λύσεις κατασκευής και μόνωσης.

Νέες επενδύσεις σε κτίρια και μηχανολογικό εξοπλισμό

H «Ριζάκος» θα προχωρήσει την επόμενη διετία σε επενδύσεις άνω του 1 εκατ. ευρώ για την επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων αλλά και την αγορά νέου μηχανολογικού εξοπλισμού. Με τις επενδύσεις θα διπλασιάσει την παραγωγική της δυναμικότητα, ειδικά στον τομέα της οικοδομής. Η εταιρεία δίνει μεγάλο βάρος και στον τομέα της οικοδομής, καθώς αναμένει ότι οι ανακαινίσεις αλλά και οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης θα σημειώσουν νέα σημαντική αύξηση τα επόμενα χρόνια. To 2017, η εταιρεία κατόρθωσε να φτάσει στο επίπεδο παραγωγής που είχε το 2006 –όταν η οικοδομή έφτανε στο ζενίθ– ωστόσο ο συνολικός τζίρος παραμένει χαμηλότερα εξαιτίας της υποχώρησης των εμπορικών δραστηριοτήτων της.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία από το 2000 έως το 2008 επένδυσε περίπου 5 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία των δύο εργοστασίων στη Λαμία και στις Αχαρνές, αξιοποιώντας πλήρως την τεχνολογία αιχμής στον τομέα. Οι δυνατότητες επέκτασης των εγκαταστάσεων της εταιρείας είναι μεγάλες, καθώς στη Λαμία η έκταση που διαθέτει φτάνει τις 22.000 τ.μ., ενώ στην Αττική τις 7.000 τ.μ. Η «Ριζάκος» ήταν η πρώτη ελληνική εταιρεία, το 2002, που προχώρησε στην παραγωγή προϊόντων κατάλληλων για την εξωτερική θερμομόνωση κτιρίων, ακολουθώντας τις πλέον αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές έχοντας αντίστοιχες πιστοποιήσεις αλλά και κάθε ειδική πιστοποίηση που απαιτεί η βιομηχανία τροφίμων ή άλλοι τομείς. Μεταξύ άλλων, η εταιρεία είναι πιστοποιημένη με το πρότυπο ISO 9001:2008 από τον ευρωπαϊκό οργανισμό πιστοποίησης TUV CERT για όλες τις διαδικασίες της, και τα προϊόντα της είναι πιστοποιημένα από τον γερμανικό φορέα διαπίστευσης GSH/RAL.

Μετά τις μεγάλες περικοπές μέχρι το 2014 που οδήγησαν στη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού της από 120 άτομα σε 50, πλέον η ανάκαμψη της εταιρείας έχει επιτρέψει νέες προσλήψεις και σήμερα απασχολεί 65 άτομα. Με την ολοκλήρωση της νέας επένδυσης εκτιμάται ότι αριθμός εργαζομένων θα ξεπεράσει τα 80 άτομα.

Το… Plan B που έσωσε τη «Ριζάκος» από την κρίση-1

Ο τουρισμός έδωσε ανάσα στις κατασκευές

Από το 2013 σταδιακά στη διοίκηση της εταιρείας εισήλθε και η δεύτερη γενιά της οικογένειας ο γιος του Γ. Ριζάκου, Κωνσταντίνος, μηχανολόγος μηχανικός και η κόρη του Ελίνα, αρχιτέκτων μηχανικός. Ο κ. Κ. Ριζάκος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, μιλώντας στην «Κ» υπογραμμίζει τη σημαντική συμβολή του τουριστικού τομέα στην οικονομία και στον τομέα της κατασκευής. «Η εξαιρετική πορεία του τουρισμού τα τελευταία χρόνια οδηγεί στη δημιουργία πολλών νέων ξενοδοχείων και άλλων τουριστικών συγκροτημάτων, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται πολλές εργασίες ανακαίνισης στα υφιστάμενα. Επιπλέον, ολοένα και περισσότεροι –πέραν των επιχειρήσεων– αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα και την οικονομική διάσταση της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, τάση που θα ενισχυθεί καθώς αποτελεί βασική στρατηγική επιλογή της Ε.Ε.».

Σημειώνεται ότι η τοποθέτηση σε ένα κτίριο εξωτερικής θερμομόνωσης πάχους 5 εκατοστών οδηγεί σε μείωση των απωλειών θερμότητας κατά 40%, ενώ αν είναι πάχους 10 εκ. η μείωση φτάνει το 60%. «Σήμερα, η Ε.Ε. εισάγει το 65% της ενέργειας που καταναλώνει, τη στιγμή που οι ΗΠΑ έχουν πλήρη αυτάρκεια. Ο περιορισμός της κατανάλωσης ενέργειας αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό έχει θεσπιστεί από το 2008 Ευρωπαϊκός Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης, ενώ από το 2021 θα είναι υποχρεωτικό όλα τα νέα κτίρια του ιδιωτικού τομέα να περιορίσουν δραστικά το ενεργειακό τους αποτύπωμα περίπου κατά 80% σε σχέση με την ενεργειακή απόδοση που έχουν σήμερα». Ολα τα προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ» που υλοποιούνται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια είναι στο πλαίσιο της ευρύτερης ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής. Στις επιχειρήσεις εδώ και χρόνια, η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί προτεραιότητα λόγω της μεγάλης επίδρασης στη μείωση του κόστους παραγωγής. Ωστόσο, η προστασία του περιβάλλοντος έχει πολύ ευρύτερη σημασία και είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον ένα ξενοδοχείο για να λάβει την υψηλότερη αξιολόγηση θα πρέπει να έχει χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή