ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπό την πίεση των δανειστών, το Δημόσιο αποπληρώνει τα χρέη προς τους ιδιώτες

ypo-tin-piesi-ton-daneiston-to-dimosio-apoplironei-ta-chrei-pros-toys-idiotes-2231791

Στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του προς τις επιχειρήσεις προχωρά με γοργούς ρυθμούς η κυβέρνηση, προκειμένου να επιτύχει τον στόχο που έχει τεθεί από τους πιστωτές της χώρας.

Στην περίπτωση που επιτευχθεί, θα εγκριθεί η εκταμίευση της υποδόσης ύψους 500 εκατ. ευρώ που προορίζεται επίσης για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο τέλος του προηγούμενου έτους οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των υπουργείων, των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των λοιπών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου περιορίστηκαν στα 2,25 δισ. ευρώ, από 3,14 δισ. ευρώ που ήταν τον Νοέμβριο του 2017. Επίσης, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων μειώθηκαν από 776 εκατ. ευρώ σε 765 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, τα χρέη του Δημοσίου διαμορφώνονται στα τέλη Δεκεμβρίου ως εξής:

• 145 εκατ. ευρώ χρωστούν τα υπουργεία.

• 223 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

• 1,514 δισ. ευρώ οφείλουν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, εκ των οποίων τα 532 εκατ. ευρώ ο ΕΟΠΥΥ.

• 326 εκατομμύρια είναι οι οφειλές των νοσοκομείων.

• 358 εκατ. χρωστούν διάφορα νομικά πρόσωπα.

• 765 εκατ. ευρώ είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

Πάντως, τα χρέη του Δημοσίου είναι σημαντικά υψηλότερα. Και αυτό καθώς στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς επιστροφές από τα τελωνεία και ειδικά για τις κατηγορίες ΕΦΚ και ΦΠΑ σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία, αλιευτικά σκάφη και πλοία καθώς και όποιες επιστροφές πραγματοποιούνται από τα τελωνεία και αφορούν ιδιώτες ή ελεύθερους επαγγελματίες. Σημειώνεται ότι ληξιπρόθεσμες είναι οι υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους (εκτός γενικής κυβέρνησης), που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών για τις οποίες έχει εκδοθεί και εκκαθαριστεί το σχετικό ΑΦΕΚ (ατομικό φύλλο έκπτωσης) μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς. Από τον Δεκέμβριο του 2015 και εφεξής οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών, για τις οποίες έχει εκδοθεί το σχετικό ΑΦΕΚ (εκκαθαρισμένα και μη), μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς.

Στο μεταξύ και όπως προκύπτουν από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ορισμένες εφορίες καθυστερούν να επιστρέψουν τόσο τον φόρο εισοδήματος όσο και τον ΦΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία περισσότερες από 4.000 επιχειρήσεις περιμένουν περισσότερο από 90 ημέρες για να τους πιστωθεί ο ΦΠΑ. Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις καταγράφονται στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, όπου ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή του ΦΠΑ φθάνει τις 1.663 ημέρες, και ακολουθεί η εφορία Α΄ Θεσσαλονίκης με τον μέσο χρόνο αναμονής να φθάνει τις 1.395 μέρες.