ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εσοδα 4,83 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις

esoda-4-83-dis-eyro-apo-apokratikopoiiseis-2231974

Πέντε αξιοποιήσεις ολοκλήρωσε κατά το α΄ εξάμηνο του 2017 το ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων, ύψους 1,234 δισ., και άλλες τέσσερις αξιοποιήσεις ακινήτων. Πρόκειται για την πώληση του ξενοδοχείου «Λητώ» στη Μύκονο, 16 εκατ., την πώληση ενός ακινήτου στη Φλώρινα, 1,8 εκατ., την πώληση ακινήτου στη Χαλκιδική (Αγιος Μάμας), 0,83 εκατ., και, τέλος, τη μίσθωση του σανατόριου «Μάνα του Στρατιώτη» που βρίσκεται στη Γορτυνία, αντί 25.000 ευρώ ετησίως.

Με αυτές τις συναλλαγές, το σύνολο των συμβάσεων του ΤΑΙΠΕΔ στις αξιοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων από το 2011 έως σήμερα ανήλθε σε 4,83 δισ. ευρώ. Στο διάστημα που ακολουθεί, μετά την 30ή Ιουνίου 2017, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα εισπράξει άλλα 2,2 εκατ. ευρώ από την πώληση ακινήτου στο Βελιγράδι της Σερβίας. Η πιο σημαντική, ωστόσο, αποκρατικοποίηση είναι εκείνη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που απέφερε το β΄ εξάμηνο του 2017 περίπου 45 εκατ. ευρώ.

Αντιθέτως, σημαντικές αποκρατικοποιήσεις που θα μπορούσαν αυξήσουν το ύψος των εσόδων του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων δεν το πέτυχαν. Πρόκειται για τις αποκρατικοποιήσεις του Ελληνικού (300 εκατ. ευρώ), της 20ετούς παράτασης της παραχώρησης του ΔΑΑ (253 εκατ. ευρώ) και, τέλος, του ΟΛΘ (231 εκατ. ευρώ). Οι καταβολές αναφέρονται είτε στο σύνολο του τιμήματος (ΟΛΘ) είτε σε προκαταβολές αυτών (ΔΑΑ, Ελληνικό).

Σύμφωνα με τη δεύτερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, οι προαναφερόμενες αποκρατικοποιήσεις θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2017. Σιγά σιγά, όμως, με προεξάρχουσα εκείνη του Ελληνικού, η ολοκλήρωσή τους υποχώρησε. Ετσι τώρα, εντός των επομένων ημερών αναμένονται η καταβολή του τιμήματος του ΟΛΘ και η μεταβίβαση του 67% των μετοχών της εταιρείας.