ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από μέρα σε μέρα η έκδοση του νέου 7ετούς ομολόγου

apo-mera-se-mera-i-ekdosi-toy-neoy-7etoys-omologoy

Σε αναμονή μέχρι να ηρεμήσουν οι αγορές χρήματος βρίσκονται τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που δεν αποκλείουν την έκδοση του 7ετούς ελληνικού ομολόγου τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Ελληνας αξιωματούχος, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα περιμένει να κατακαθίσει η σκόνη προτού επιστρέψει στις αγορές με μία έκδοση επταετούς ομολόγου» και πρόσθεσε, «είμαστε σε αναμονή. Θέλουμε να δούμε τις αγορές να σταθεροποιούνται».

Πάντως, πληροφορίες από πηγές της αγοράς ομολόγων αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει αλλάξει –άλλωστε, ο ΟΔΔΗΧ δεν είχε επισήμως ανακοινώσει ότι επρόκειτο να ανοίξει βιβλίο προσφορών– και η έκδοση θα προχωρήσει μόλις ηρεμήσουν οι συνθήκες.

Στην ανάλυση που κάνει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το μίνι κραχ στη Γουόλ Στριτ υπήρξε αποτέλεσμα των ανησυχιών για άνοδο του πληθωρισμού, κάτι που προοιωνίζεται αντίστοιχη άνοδο των επιτοκίων και των αποδόσεων των ομολόγων, αλλά και της υπερβολικής αύξησης των τιμών των μετοχών του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Χθες, ήταν η πρώτη μέρα αποκλιμάκωσης των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων μετά τις ισχυρές πιέσεις των προηγούμενων τριών ημερών, με την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου να υποχωρεί στο 3,64% που απέχει ελάχιστα από το 3,62% (χαμηλό 12ετίας) το οποίο είχε καταγραφεί στη συνεδρίαση της 9ης Ιανουαρίου 2018.

Η εντολή για την έκδοση ανακοινώθηκε επίσημα την περασμένη Δευτέρα, με τις Barclays, BNP Paribas, Citigroup, JP Morgan και Nomura να αναφέρουν ότι θα προχωρήσει η έκδοση στο άμεσο μέλλον, αναλόγως και με τις συνθήκες στις αγορές.

Σύμφωνα με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο ΦΕΚ, η έκδοση θα είναι κοινοπρακτική, σταθερού επιτοκίου, όπως αυτό θα προκύψει από το βιβλίο προσφορών, διάρκειας 7 ετών. Η ονομαστική αξία των ομολόγων θα είναι 1.000 ευρώ και κατά την ημερομηνία έκδοσής τους θα διατεθούν στην τιμή διάθεσης που θα προκύψει από το βιβλίο προσφορών. Για την έκδοση θα δοθεί προμήθεια έως 3 εκατ. ευρώ, η οποία θα παρακρατηθεί από τις προσόδους της έκδοσης. Το ελληνικό Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να αυξάνει το ποσό της έκδοσης, εκδίδοντας ομόλογα της ίδιας έκδοσης με δημοπρασία, κοινοπραξία ή όποιο τρόπο διάθεσης επιθυμεί. Τα ομόλογα είναι διαπραγματεύσιμα στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά τίτλων (ΗΔΑΤ) και στη διατραπεζική αγορά.

Ενας τραπεζίτης που δεν σχετίζεται με την έκδοση δήλωσε στο Ρόιτερς ότι η σημερινή μέρα (Πέμπτη) είναι «ορθάνοιχτη» για την έκδοση του ομολόγου.