ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βερνίκος: Κανένας δεν θέλει να είναι φορολογικός κάτοικος στην Ελλάδα

vernikos-kanenas-den-thelei-na-einai-forologikos-katoikos-stin-ellada-2232231

Κανένας φυσιολογικός άνθρωπος, ούτε οι μετανάστες, δεν επιθυμούν να είναι φορολογικοί κάτοικοι στην  Ελλάδα, είτε είσαι από την πλευρά του επιχειρηματία, είτε είσαι από την πλευρά του υπαλλήλου. Πρόκειται για παθογένεια και συνιστά το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, είπε σε μία αποστροφή του λόγου του, ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, Γιώργος Βερνίκος,τονίζοντας πως η Ελλάδα αδυνατεί να προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα όπως είναι η καινοτομία, η γνώση το εκπαιδευτικό σύστημα, που ο ίδιος θεωρεί ότι είναι τα κλειδιά για το μέλλον της χώρας.

Ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής , Γιώργος Βερνίκος, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, αναφερόμενος στο Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο, που θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου στο Ζάππειο Μέγαρο, τόνισε πως πρόκειται για ένα σχέδιο σύνθεσης θέσεων και απόψεων των κοινωνικών εταίρων της ΟΚΕ, των πολιτικών κομμάτων και των παραγωγικών τάξεων και αποτυπώνονται τα βήματα εξόδου από την κρίση, η οποία είναι πολυεπίπεδη, καθώς δεν περιορίζεται μόνο στην οικονομία, αλλά έχει στοιχεία πολιτισμικής, ηθικής και κοινωνικής παρακμής. 

Το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο είναι αποτέλεσμα διαβουλεύσεων με όλους τους φορείς και αποτυπώθηκε μετά από 15 μήνες διαλόγου και σύνθεσης διαφορετικών απόψεων.

Σύμφωνα με το bankingnews.gr, ο Γιώργος Βερνίκος, ο οποίος ανέλαβε ως πρόεδρος της ΟΚΕ να διαμορφώσει το σχέδιο, είπε πως: «Είναι ντροπή ότι δεν υπήρχε μέχρι τώρα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο», και υπογραμμίζει ότι το σχέδιο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με αυτά των κομμάτων και των παραγωγικών φορέων θα αποτελέσουν τον οδηγό για την πορεία της χώρας στο μέλλον.

Η ΟΚΕ διαμορφώνοντας το σχέδιό της, αναγνώρισε την ανάγκη κοινωνικών και πολιτικών συναινέσεων «με στόχο μια Ελλάδα που θα χαρακτηρίζεται από την κοινωνική συνοχή, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνικής δικαιοσύνη και την αειφόρο διαχείριση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων».

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή στην καινοτομία, όπως και στην γνώση, ενώ θεωρείται απαραίτητος και αναγκαίος ο επανασχεδιασμός του εκπαιδευτικού συστήματος και η προώθηση της έρευνας.

Ο Γιώργος Βερνίκος τάσσεται υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως αυτονόητη εξέλιξη, και θεωρεί αυτονόητο ότι όλοι πρέπει να συγκλίνουν στη μείωση της ανεργίας και στη δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων απασχόλησης.

Ο τουρισμός σε ανοδική τροχιά  

Ο πρόεδρος της ΟΚΕ δεν ξέχασε την ενασχόληση του με τον Τουρισμό, ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος για τη φετινή χρονιά, ο οποίος εκτίμησε ότι οι επισκέψεις των τουριστών θα σημειώσουν φέτος αύξηση 10% σε σχέση με πέρυσι.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τα περιφερειακά αεροδρόμια εμφανίζουν αύξηση των θέσεων σε ποσοστό 21% και το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με άνοδο 12%  σε σχέση  με πέρυσι.

Ο κ. Βερνίκος είπε ότι φέτος θα δοθούν περισσότερες από 100.000 τουριστικές βίζες από 75.000  πέρυσι, επίσης πρόσθεσε ότι οι Κινέζοι κινούν τα νήματα της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς ξοδεύουν 261 δισ. δολάρια για τα ταξίδια τους.

Ακολουθούν οι Αμερικανοί με 181 δισ. δολάρια και οι Γερμανοί με 82 δισ. δολάρια.