ΟΚΕ: νέο παραγωγικό μοντέλο με έμφαση στις εξαγωγές

ΟΚΕ: νέο παραγωγικό μοντέλο με έμφαση στις εξαγωγές

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο με τους βασικούς άξονες παρέμβασης για την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας αναμένεται να παρουσιάσει την ερχόμενη Τετάρτη, στο Ζάππειο, η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ). Πρόκειται για το αποτέλεσμα δύσκολων διαβουλεύσεων, που ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2016, όταν ζητήθηκε στην ΟΚΕ με διακομματική συμφωνία στη Βουλή να παρουσιάσει ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο. Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής Γιώργο Βερνίκο, έχει στόχο να βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει τη βαθιά και πολυεπίπεδη κρίση που βιώνει και η οποία δεν περιορίζεται μόνο στην οικονομία αλλά ενέχει στοιχεία πολιτισμικής, ηθικής και κοινωνικής παρακμής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο αναπτυξιακό σχέδιο που θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα και θα παραδοθεί στη Βουλή, τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους αναγνωρίζεται η ανάγκη για μείωση της ανεργίας και δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Επισημαίνεται ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία μιας εξωστρεφούς οικονομίας που θα βασίζεται στις επενδύσεις, τη γνώση και την καινοτομία, ενώ τονίζεται πως είναι επιβεβλημένος ο επανασχεδιασμός του εκπαιδευτικού συστήματος καθώς και η προώθηση της έρευνας και η σύνδεσή της με την παραγωγή. Επίσης, επιβεβαιώνεται η ανάγκη μιας σύγχρονης και αποδοτικής δημόσιας διοίκησης και ενός οικονομικού περιβάλλοντος με δυνατότητα επικερδούς επιχειρηματικής δραστηριότητας. Τέλος, ξεκαθαρίζεται ότι είναι αναγκαία η αντιμετώπιση της κακονομίας και της πολυνομίας καθώς και η διαμόρφωση ενός σταθερού και αναπτυξιακού φορολογικού συστήματος.

Μάλιστα, η ΟΚΕ δεσμεύεται να συνεχίσει τη διαβούλευση μεταξύ των μελών της, καθώς ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης και των μνημονίων η επίτευξη συναινέσεων δεν είναι πάντοτε εύκολη, με στόχο την ενδυνάμωση του κοινωνικού διαλόγου στη χώρα, την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη συνεχή εμβάθυνση ενός ολοκληρωμένου εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου, με συγκεκριμένες προτάσεις ανά τομέα.

Οπως, βέβαια, επισήμανε ο κ. Βερνίκος, η επιτυχημένη εφαρμογή του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου θα εξαρτηθεί από την εκάστοτε κυβέρνηση, τις πολιτικές δυνάμεις και τα κόμματα που έχουν τα δικά τους επεξεργασμένα σχέδια δημόσιας δράσης και πολιτικών προτεραιοτήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή