Πιερ Μοσκοβισί: Θα συνεχιστεί το καθεστώς εποπτείας

Πιερ Μοσκοβισί: Θα συνεχιστεί το καθεστώς εποπτείας

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μνημόνιο τελειώνει, αλλά η χώρα θα συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και θα υπάγεται για τον λόγο αυτό σε κατάλληλο καθεστώς εποπτείας, διαμήνυσε χθες κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο επίτροπος Μοσκοβισί.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο κ. Μοσκοβισί έθεσε ως χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων το Eurogroup της 21ης Ιουνίου και προσέθεσε ότι παραμένουν δύο θέματα σε εκκρεμότητα: Το θέμα της επίβλεψης, η οποία θα ισχύσει μετά το πρόγραμμα, και το θέμα του χρέους, για το οποίο δήλωσε αισιόδοξος.

«Δεν θα υπάρξουν άλλα μνημόνια», είπε, εξάλλου, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο κ. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι ο στόχος του είναι να γίνει η Ελλάδα και πάλι μια φυσιολογική ευρωπαϊκή χώρα. Στο σημείο αυτό προσέθεσε το εξής: «Oι οικονομικές πολιτικές της Ελλάδας θα παρακολουθούνται μέσω της διαδικασίας συντονισμού που ονομάζουμε “ευρωπαϊκό εξάμηνο”. Επειδή πολλές από τις δεσμεύσεις του προγράμματος θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται για μεγάλο διάστημα μετά τη λήξη του προγράμματος, χρειάζεται επίσης να υπάρξει μια κατάλληλη μορφή εποπτείας μετά το πρόγραμμα».

Αλλωστε, μιλώντας σε δείπνο του Economist, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού. «Το 80%-90% της διαδρομής έχει ήδη διανυθεί», είπε, «όμως, η χώρα πρέπει μέχρι το τέλος να συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις». Σχετικά με το χρέος, σημείωσε ότι, ενώ δεν υπάρχει περίπτωση για «κούρεμα», από την άλλη κάποιες παρεμβάσεις ελάφρυνσης του χρέους είναι προϋπόθεση για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη.

Σήμα αισιοδοξίας

Ο επίτροπος ήθελε προφανώς να στείλει σήμα αισιοδοξίας χθες, κάτι που έγινε σαφές κατά την επίσκεψή του στον πρωθυπουργό. Είπε ότι είναι αισιόδοξος, καθώς βλέπει την οικονομία να ανακάμπτει, την ανεργία να μειώνεται και την επιστροφή στις αγορές να πραγματοποιείται, παρά τις αναταράξεις. Μάλιστα, θέλησε να υποστηρίξει το σενάριο της κυβέρνησης περί καθαρής εξόδου (παρότι είχε μιλήσει νωρίτερα για εποπτεία) και τόνισε: «Οταν είσαι σε πρόγραμμα, είσαι σε πρόγραμμα, όταν δεν είσαι σε πρόγραμμα, είσαι εκτός. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν δεσμεύσεις, αλλά όταν μιλάμε για καθαρή έξοδο μιλάμε για επιτυχή ολοκλήρωση».

Απαντώντας, ο πρωθυπουργός έσπευσε να σχολιάσει ότι «είναι σημαντικό να μιλάμε την ίδια γλώσσα» και ότι ο επίτροπος και ο ίδιος δεν χρειάζονται διερμηνείς.

Το θέμα του χρέους συζητήθηκε και στο χθεσινό Euroworking Group, όπου παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά οι προτάσεις που γίνονται σε τεχνικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, έγινε μια πρώτη συζήτηση για τον μηχανισμό που θα συνδέσει την ανάπτυξη με το μέγεθος της ελάφρυνσης του χρέους, αλλά και μια πρώτη συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα εφαρμοστούν με τη λήξη του προγράμματος. 

Αποτίμηση των μέτρων

Συγχρόνως έγινε αποτίμηση των προαπαιτούμενων μέτρων που παραμένουν (από τα 15 έχουν ολοκληρωθεί τα 7), ενώ η ολοκλήρωσή τους πολύ πιθανό να μην πραγματοποιηθεί μέχρι το Εurogroup στις 19 Φεβρουαρίου, χωρίς όμως αυτό το γεγονός της καθυστέρησης να δημιουργεί ανησυχία στους εκπροσώπους των θεσμών. Από τη στιγμή που το Eurogroup δώσει το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για έγκριση στα εθνικά κοινοβούλια, ενώ αμέσως μετά θα συγκληθεί το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, που θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης ύψους 5,7 δισ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή