Τα επόμενα βήματα έως το τέλος του προγράμματος

Τα επόμενα βήματα έως το τέλος του προγράμματος

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη ένα βήμα για τη δημιουργία αποθέματος ρευστότητας, που θα λειτουργήσει σαν «μαξιλάρι» ασφαλείας όταν θα τελειώσει το μνημόνιο και θα εξαρτάται η χώρα αποκλειστικά από τις αγορές για την κάλυψη των αναγκών της, αποτέλεσε η χθεσινή έκδοση.

Ηταν η τρίτη στη σειρά έξοδος στις αγορές, μετά το 2014, αλλά η πρώτη που αποσκοπούσε αποκλειστικά στην άντληση νέου χρήματος. Είχε προηγηθεί τον περασμένο Ιούλιο η έκδοση πενταετούς, που καλύφθηκε όμως κατά το ήμισυ με ανταλλαγή παλαιότερου τίτλου και μόνο κατά 1,4 δισ. ευρώ με νέα κεφάλαια, ενώ τον Νοέμβριο έγινε το swap των ομολόγων του PSI με νέες σειρές, προσδίδοντας βάθος και ρευστότητα στην αγορά. Χθες, στο πρώτο 1,4 δισ. ευρώ του «μαξιλαριού» προστέθηκαν άλλα 3 δισ. ευρώ.

Ο στόχος είναι να φτάσει συνολικά το απόθεμα, πριν από το τέλος του μνημονίου, περίπου στα 19 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα μισά υπολογίζεται ότι θα προέλθουν από εθνικούς πόρους, μέσω της πρόσβασης στις αγορές, και τα υπόλοιπα μισά από το δάνειο του ΕSM. Το πρώτο 1,9 δισ. ευρώ του ESM για τον σκοπό αυτό αναμένεται να εκταμιευθεί μαζί με τη δόση της τρίτης αξιολόγησης, εντός του τρέχοντος μηνός.

Οι επόμενες κινήσεις που προγραμματίζονται περιλαμβάνουν την έκδοση ενός τριετούς ομολόγου –που έχει μετατεθεί πλέον για μετά τις ιταλικές εκλογές– και στη συνέχεια ενός δεκαετούς, προς το τέλος του προγράμματος. Ομως ακόμη τίποτα δεν είναι οριστικό και όλα θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες στις αγορές. Το πλέον βέβαιο είναι ότι σύντομα θα επανεκδώσει το ελληνικό Δημόσιο 12μηνο έντοκο γραμμάτιο, αν και τα έσοδα από αυτό δεν προορίζονται για το «μαξιλάρι» ασφαλείας.

«Νέα αυταπάτη»

Σχολιάζοντας τη χθεσινή έκδοση, ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει τη νέα αυταπάτη περί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια» και, στο πλαίσιο αυτό, δεν αντλεί τους διαθέσιμους από το πρόγραμμα πόρους, οι οποίοι προσφέρονται με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο, πολύ χαμηλότερο από αυτό των αγορών. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, τα επιτόκια και τα spreads, αν και αποκλιμακώνονται, εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότερα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Αν η κυβέρνηση ήταν σοβαρή και αξιόπιστη, σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, τότε η επιθυμητή έξοδος στις αγορές θα γινόταν με καλύτερους όρους. Αυτό, όμως, δεν είναι εφικτό, καθώς η κυβέρνηση επιδεικνύει αλλεργία στις μεταρρυθμίσεις και έχει δεσμευτεί για νέα μέτρα λιτότητας μετά τη λήξη του προγράμματος.

«Ενα πρώτο μεγάλο βήμα» επιστροφής στη χρηματοδότηση των αναγκών της από τις διεθνείς αγορές χαρακτήρισε την έκδοση του ομολόγου το πρακτορείο Associated Press, ενώ και το πρακτορείο Bloomberg επισήμανε ότι αυτή εντάσσεται στην κατεύθυνση της εξόδου από το μνημόνιο. Η εφημερίδα Guardian χαρακτήρισε τολμηρή την κίνηση, ενώ οι Financial Times σημείωσαν ότι η έκδοση συνιστά στοιχείο ανάκαμψης της χώρας, αν και πρόσθεσαν ότι οι αγορές της δεν έχουν ακόμη επανέλθει στην κανονικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή