Επαφές ΣΕΤΕ με Eυρωπαίους αξιωματούχους για μείωση φορολογίας στον τουρισμό

Επαφές ΣΕΤΕ με Eυρωπαίους αξιωματούχους για μείωση φορολογίας στον τουρισμό

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά παρεμβάσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατά της υπερφορολόγησης του ελληνικού τουρισμού ξεκίνησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος. Χθες, Πέμπτη συναντήθηκε με τον επίτροπο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πιερ Μοσκοβισί, ενώ τη μεθεπόμενη εβδομάδα, στις 20 Φεβρουαρίου, θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με όλους τους συναρμόδιους για το ζήτημα επιτρόπους.

Στη χθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΕΤΕ ο Γ. Ρέτσος παρουσίασε στον Γάλλο επίτροπο τόσο τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε ο τουριστικός τομέας στην προσπάθεια ανόρθωσης της οικονομίας, όσο και την υπερφορολόγηση που έχει υποστεί ο τομέας. «Αυτή τη στιγμή, οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις επιβαρύνονται με τους υψηλότερους συντελεστές στον ΦΠΑ σε σχέση με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις των άμεσα ανταγωνιστικών χωρών», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ και σημείωσε ότι «για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις στην κατεύθυνση της μείωσης της φορολογίας, για το σύνολο των κλάδων της τουριστικής οικονομίας».

Σημειώνεται πως ο κλάδος μεταξύ άλλων επιβαρύνσεων υπέστη και την αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής από το 6,5% στο 13%, στην εστίαση και στις επιβατικές μεταφορές από το 8% στο 24%, στον φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 26% στο 29% και, από τις αρχές του 2018, φόρου διαμονής στα τουριστικά καταλύματα της χώρας, ενώ πλέον έχουν καταργηθεί οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα περισσότερα ελληνικά νησιά όπου ίσχυε το εν λόγω καθεστώς. Ο Πιερ Μοσκοβισί αναγνώρισε τη συμβολή του τουρισμού στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά μίλησε κυρίως για τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών για τη δημιουργία του νέου αναπτυξιακού μοντέλου της Ελλάδας.

Στις Βρυξέλλες

Το επόμενο ραντεβού της διοίκησης του ΣΕΤΕ με τους Ευρωπαίους είναι στις 20 και 21 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες, όπου ο Γ. Ρέτσος και το διοικητικό συμβούλιο του συνδέσμου θα έχουν διαδοχικές συναντήσεις με τον Γίρκι Κατάινεν, αντιπρόεδρο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, τον Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρο της Επιτροπής, υπεύθυνο για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την ένωση κεφαλαιαγορών, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, τον Χρήστο Στυλιανίδη, επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, την Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, καθώς και με τον επικεφαλής εκπρόσωπο Τύπου Μαργαρίτη Σχοινά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή