Βροχή κατασχέσεων σε… άδειους τραπεζικούς λογαριασμούς

Βροχή κατασχέσεων σε… άδειους τραπεζικούς λογαριασμούς

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατασχέσεις σε 1.720.000 τραπεζικούς λογαριασμούς διέταξε το προηγούμενο έτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εις βάρος κυρίως μικροοφειλετών του ελληνικού Δημοσίου. Το αποτέλεσμα ήταν να βρει άδειους λογαριασμούς, κάτι που αποδεικνύει ότι οι φορολογούμενοι όχι μόνο δεν έχουν να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν, αλλά δεν έχουν και καταθέσεις στα πιστωτικά ιδρύματα. Σύμφωνα με στοιχεία της «Κ», από τις εντολές για δεσμεύσεις καταθέσεων που έστειλε η ΑΑΔΕ στα πιστωτικά ιδρύματα, βρέθηκαν χρήματα σε 580.000 λογαριασμούς. Ωστόσο, στο 50% των λογαριασμών το υπόλοιπο ήταν έως 10 ευρώ, ενώ μόλις το 2% των λογαριασμών είχε πάνω από 5.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το μέσο ποσό κατασχέσεων περιορίστηκε το 2017 στα 450 ευρώ από 500 ευρώ που ήταν το 2016, ενώ συνολικά το 2017 η εφορία κατάσχεσε ποσά μέσω των τραπεζών ύψους 260 εκατ. ευρώ

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης το 80% των οφειλετών του ελληνικού Δημοσίου χρωστάει έως 2.000 ευρώ στην εφορία και συγκεκριμένα 1,2 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 99 δισ. ευρώ τα χρωστούν 1.000.000 οφειλέτες και είναι σχεδόν αδύνατο να εισπραχθούν καθώς πρόκειται για πτωχευμένες επιχειρήσεις, υπερβολικά πρόστιμα του παλαιού ΣΔΟΕ, αλλά και καταπτώσεις εγγυήσεων. Ενα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι οι οφειλέτες αυξήθηκαν κατά τρία εκατομμύρια στα χρόνια της κρίσης. Συγκεκριμένα, το 2010 οι οφειλέτες ανέρχονταν σε 1 εκατομμύριο και πλέον έχουν ξεπεράσει τα 4.100.000.

Από την επεξεργασία των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι: Πρόστιμα, καταπτώσεις δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, μη απόδοση του ΦΠΑ και αδυναμία πληρωμής του φόρου εισοδήματος αποτελούν τη μεγάλη χοάνη των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 100 δισ. τα οποία χρωστούν 4,1 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Η κατάσταση, όπως σημειώνουν στελέχη του υπ. Οικονομικών, δεν πρόκειται να αλλάξει καθώς από το 2013 και μετά έχει παγιωθεί η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά 12-13 δισ. κάθε έτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία:

• Το 1% των οφειλετών, διαφορετικά, 40.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, χρωστάει το 90% του συνολικού ποσού, δηλαδή 90 δισ. Κατά μέσον όρο ο καθένας από αυτούς χρωστάει 2.250.000 ευρώ.

• Το 80% των οφειλετών χρωστάει μόλις το 1% του συνολικού ποσού.

• Περίπου 32 δισ. του συνόλου οφείλεται από 73 φορολογουμένους με περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ ο καθένας.

Από τη μελέτη των στοιχείων που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, προκύπτουν τα εξής εντυπωσιακά αποτελέσματα:

1. Το 37% των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων τα οποία έχουν χαμηλή εισπραξιμότητα διαχρονικά. Ενας από τους λόγους της χαμηλής εισπραξιμότητας είναι και τα υπέρογκα πρόστιμα που επιβάλλονται, τα οποία οδηγούν τις επιχειρήσεις σε λουκέτο, με αποτέλεσμα να μην εισέρχονται έσοδα στον κρατικό κορβανά.

2. Το 21,6% ή, διαφορετικά, τα 22 δισ. ευρώ προέρχονται από τη μη απόδοση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

3. Το 18,82% αφορά οφειλές του φόρου εισοδήματος.

4. Το 10,61% αφορά καταπτώσεις δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

5. Το 2,65% προέρχεται από την αδυναμία καταβολής του φόρου ακινήτων και τα υπόλοιπα 9,15% προέρχονται από τις υπόλοιπες κατηγορίες φόρων.

Ανω των 5 δισ. εισπράχθηκαν μέσω κατασχέσεων το 2018

Κύκλοι της ΑΑΔΕ τονίζουν στην «Κ» ότι το κύμα των κατασχέσεων θα ενταθεί το 2018, καθώς φαίνεται να έχει αποτελέσματα για τα ταμεία του Δημοσίου. Από τις αρχές του έτους έχουν εισπραχθεί περισσότερα από 5 δισ. ευρώ παλαιών και «φρέσκων» ληξιπρόθεσμων οφειλών, ποσό ιδιαίτερα εντυπωσιακό αν συγκριθεί με τα δεδομένα προηγουμένων ετών. Σημειώνεται ότι από το 2018 τα πράγματα δυσκολεύουν για τους οφειλέτες, ακόμα και για αυτούς που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Συγκεκριμένα, την επόμενη μέρα από τη λήξη της βεβαιωμένης οφειλής, αυτή θα καθίσταται ληξιπρόθεσμη. Για αυτούς που είναι ενταγμένοι σε ρύθμιση και δεν πληρώσουν πριν από τη λήξη της προθεσμίας:

• Θα γίνεται αυτομάτως απαιτητό ολόκληρο το ανεξόφλητο υπόλοιπο που ήταν στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

• Θα αναβιώνουν άμεσα και όλοι οι τόκοι και προσαυξήσεις που είχαν «κουρευτεί», με αποτέλεσμα η τρέχουσα οφειλή να αυξάνεται στα ύψη.

• Θα ενεργοποιούνται τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT