Οι τραπεζίτες στον Στουρνάρα για stress tests, επισφάλειες

Οι τραπεζίτες στον Στουρνάρα για stress tests, επισφάλειες

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Τράπεζα της Ελλάδος θα βρεθεί σήμερα η διοίκηση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, η οποία θα έχει συνάντηση με τον διοικητή Γιάννη Στουρνάρα. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα είναι το κρίσιμο ζήτημα των stress tests, ενώ θα εξεταστεί η πρόοδος στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Παράλληλα θα συζητηθούν και άλλα σημαντικά θέματα για το τραπεζικό σύστημα, όπως η ρευστότητα, τα capital controls, η υιοθέτηση του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9, τα σχέδια αναδιάρθρωσης κ.ά. Ο διοικητής αναμένεται να επαναλάβει τη σημασία τα επόμενα βήματα για τη χώρα να είναι προσεκτικά και εκείνη της διαμόρφωσης ενός συγκεκριμένου πλαισίου για τη μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος εποχή.

Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, όπου πλέον σημειώνεται πρόοδος από πλευράς τραπεζών, η ΤτΕ θα ζητήσει από τις διοικήσεις τους να προχωρήσουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, να διευρύνουν το ταχύτερο δυνατόν τις λύσεις που προτείνουν στους δανειολήπτες και να προχωρήσουν στη λήψη πιο δραστικών αποφάσεων, με έμφαση την επιτάχυνση των ενεργειών αναδιάρθρωσης βιώσιμων επιχειρήσεων και τον εντοπισμό και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Σε ότι αφορά το stress test την επόμενη εβδομάδα, την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου οι τράπεζες πρέπει να οριστικοποιήσουν τους ισολογισμούς τους για τη χρήση του 2017 καθώς και το ύψος των προβλέψεων που θα διενεργήσουν στο πλαίσιο της υιοθέτησης των νέων λογιστικών προτύπων IFRS9, με βάση τα οποία θα πραγματοποιηθεί η άσκηση. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι τράπεζες πρέπει να υποβάλουν στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) το σύνολο των στοιχείων για το βασικό και το δυσμενές σενάριο της άσκησης μέχρι την Τετάρτη 28/2. Κατόπιν η EBA θα αξιολογήσει τα στοιχεία και θα προχωρήσει σε παρατηρήσεις. Βάσει αυτών, οι τράπεζες πρέπει να επανυποβάλουν τα στοιχεία μέχρι της 19 Μαρτίου. Θα ακολουθήσει και δεύτερη περίοδος αξιολόγησης- διαβούλευσης τραπεζών – ΕΚΤ όπου οι επόπτες θα δώσουν τις τελευταίες κατευθύνσεις και με βάση αυτές οι τράπεζες πρέπει να υποβάλουν τα οριστικά στοιχεία στις 2 Απριλίου. Από τις παρατηρήσεις και υποδείξεις του επόπτη οι τράπεζες θα αποκτήσουν μια πολύ καλή εικόνα για το προς τα πού κατευθύνονται τα πράγματα. Δηλαδή, αν θα προκύψουν ή όχι κεφαλαιακές ανάγκες.

Την Παρασκευή 4 Μαΐου θα συνεδριάσει το Supervisory Board του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, το οποίο πιθανότατα θα εξετάσει τα αποτελέσματα του stress test για τις ελληνικές τράπεζες και εκτιμάται ότι ίσως και την επόμενη ημέρα θα ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα.

Οι τράπεζες εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξες για το νέο stress test υπογραμμίζοντας τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος για τη χώρα, τις ηπιότερες μακροοικονομικές παραδοχές με τις οποίες θα γίνει η άσκηση και την ισχυρή κεφαλαιακή κατάσταση των ελληνικών τραπεζών.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017 ο δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών (Common Equity Tier 1 – CET1) σε ενοποιημένη βάση ανήλθε στο 17,1% έναντι 16,9% το Δεκέμβριο του 2016, ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας βρισκόταν στο 17,2% από 17%, αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή