Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν μεταφερθεί 1.341 πλειστηριασμοί

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν μεταφερθεί 1.341 πλειστηριασμοί

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ηλεκτρονικό σύστημα μεταφέρονται σταδιακά όλοι οι πλειστηριασμοί ακινήτων. Μέχρι χθες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα είχαν μεταφερθεί 1.341 πλειστηριασμοί με επισπεύδουσες κυρίως τις τράπεζες και ορισμένοι με επισπεύδοντες ιδιώτες, ενώ για σήμερα είναι προγραμματισμένοι 20 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων για οφειλές κυρίως νομικών προσώπων.

Η αυλαία των φυσικών πλειστηριασμών, αυτών δηλαδή που έχουν λάβει ημερομηνία για να διενεργηθούν στα ειρηνοδικεία, πέφτει και επίσημα στις 28 Φεβρουαρίου, ημερομηνία από την οποία θα αρχίσουν να τρέχουν αντίστροφα οι προθεσμίες για τη μετάπτωσή τους στο ηλεκτρονικό σύστημα. Για να επιταχυνθεί η μετάβαση με ειδική διάταξη που πέρασε στο πολυνομοσχέδιο στις αρχές του χρόνου, έχουν συμπτυχθεί οι προθεσμίες που ίσχυαν μέχρι πρόσφατα για την αναγγελία των πλειστηριασμών.

Οπως ορίζει ο νόμος «ο επισπεύδων είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιήσει τη μεταβολή του τρόπου διενέργειάς τους με εντολή προς τον δικαστικό επιμελητή», τηρώντας μια σειρά ενεργειών, «το αργότερο είκοσι εργάσιμες ημέρες πριν από την ορισθείσα αρχικά ημερομηνία διενέργειας του φυσικού πλειστηριασμού». Σημειώνεται ότι μέχρι πρόσφατα ο χρόνος που μεσολαβούσε για τη μεταφορά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ήταν τρεις μήνες. Στόχος, η ταχεία μετάπτωση στο ηλεκτρονικό σύστημα, έτσι ώστε έως τις αρχές Απριλίου ο κύριος όγκος των πλειστηριασμών να γίνεται ηλεκτρονικά.

Για την αποφυγή οποιασδήποτε εμπλοκής κατά τη διενέργεια των πλειστηριασμών στις τοπικές περιφέρειες, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στους επισπεύδοντες τον πλειστηριασμό, δηλαδή στις τράπεζες ή τους ιδιώτες, να επιλέξουν συμβολαιογράφο που ανήκει όχι μόνο στον συμβολαιογραφικό σύλλογο του τόπου εκτέλεσης, αλλά και συμβολαιογράφο που ανήκει σε σύλλογο της πρωτεύουσας του κράτους. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να περιοριστούν ή να αποτραπούν φαινόμενα αναστολής των πλειστηριασμών εξαιτίας τοπικιστικών συμφερόντων ή συμπεριφορών.

Ηδη, πάντως, οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα προχωρούν στην πιστοποίηση των μελών τους, προκειμένου να μπορούν να κάνουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Σύμφωνα με στοιχεία των συλλόγων, μέχρι σήμερα έχουν πιστοποιηθεί περίπου 350 συμβολαιογράφοι και εκτός από τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, ο οποίος συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό πιστοποιημένων επαγγελματιών που θα διενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, την πιστοποίηση των μελών του αποφάσισε πρόσφατα και ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Από τους επτά συνολικά συμβολαιογραφικούς συλλόγους σε όλη τη χώρα, αντίσταση στο θέμα των πλειστηριασμών προβάλλει ο σύλλογος της Κέρκυρας.

Το θέμα των πλειστηριασμών συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση που είχε το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, κατά την οποία ο επικεφαλής της ΕΕΤ Νίκος Καραμούζης σημείωσε ότι οι πλειστηριασμοί είναι το έσχατο μέσο που χρησιμοποιούν οι τράπεζες. «Προσπαθούμε με τους συνεργαζόμενους πελάτες να εξαντλήσουμε όλες τις άλλες δυνατότητες. Δεν είναι ευχάριστο για μας, αλλά είναι και ένα μέσο με το οποίο στέλνουμε ένα μήνυμα στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αυτούς που έχουν να πληρώσουν και αρνούνται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, ότι πρέπει να μην προσπαθούν να επιρρίψουν το βάρος των δικών τους δανείων στους φορολογούμενους, στους συνεπείς δανειζόμενους, στους καταθέτες και στους λοιπούς πολίτες».

Ο κ. Καραμούζης υπογράμμισε επίσης ότι οι τράπεζες έχουν μπροστά τους μια σειρά από προκλήσεις, όπως τα νέα λογιστικά πρότυπα και τα stress tests. «Ευελπιστούμε και δουλεύουμε πολύ σκληρά, όλα τα επιτελεία των τραπεζών, να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις με επιτυχία, ώστε να μπορέσει το τραπεζικό σύστημα μαζί με την ολοκλήρωση της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια και την εξωτερική βοήθεια, να στέκεται μόνο του ισχυρό και δυνατό, ώστε να επανέλθει στη χρηματοδότηση της οικονομίας, που είναι και η βασική μας και κύρια δουλειά», ανέφερε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε με τη σειρά του ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τήρησε στο ακέραιο τους κανόνες που του αναλογούσαν στο πλαίσιο όλων των προγραμμάτων έως σήμερα, συμβάλλοντας στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με μεγάλο κόστος», όπως είπε, ενώ εκτίμησε ότι αυτό θα αξιολογηθεί από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του ρόλου της, με τη στήριξη και της ΤτΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή