ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οδηγός για την αποφυγή λαθών στις διασταυρώσεις ανασφάλιστων οχημάτων

odigos-gia-tin-apofygi-lathon-stis-diastayroseis-anasfaliston-ochimaton-2235026

Σοβαρά προβλήματα κατέδειξε η πρώτη ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων ανασφάλιστων οχημάτων, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο.

Ετσι η δημόσια διοίκηση ανέλαβε πρωτοβουλίες αλλαγής του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου, ώστε να δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα να διορθώσουν την «εικόνα» του οχήματός τους, όπως αυτή τηρείται στο μητρώο οχημάτων.

Πρακτικά υπήρξαν αρκετοί ιδιοκτήτες που έλαβαν ειδοποιητήρια ότι τα οχήματά τους ήταν ανασφάλιστα, ενώ εκείνοι είχαν καλύψει πλήρως τις σχετικές τους υποχρεώσεις.

Με στόχο την έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων, που αφορούν τα ανασφάλιστα οχήματα, ώστε να αποτραπεί ο εντοπισμός, ως ανασφάλιστων, οχημάτων σε σειρά περιπτώσεων, τα υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και η Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής προχώρησαν στη σύνταξη ενός πληροφοριακού οδηγού.

Αναγκαία έκριναν οι συναρμόδιοι φορείς την ορθή ενημέρωση και τη συμβολή των ίδιων των πολιτών. Ο πληροφοριακός οδηγός έχει τη μορφή συχνών ερωτήσεων – απαντήσεων (FAQ) και αφορά τόσο τους κατόχους οχημάτων, οι οποίοι έλαβαν ειδοποιητήρια ανασφάλιστου οχήματος κατά τον διασταυρωτικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε την 06.06.2017, όσο και εκείνους που, ενώ δεν έλαβαν ειδοποιητήρια στο πλαίσιο της πρώτης διασταύρωσης, γνωρίζουν ότι εμπίπτουν σε μία από τις περιπτώσεις που αναφέρονται στον οδηγό και πρέπει να μεριμνήσουν, ώστε να μην εντοπιστούν ως ανασφάλιστα τα οχήματά τους κατά τους επόμενους διασταυρωτικούς ελέγχους. Η πρώτη ηλεκτρονική διασταύρωση πραγματοποιήθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στις 6 Ιουνίου 2017. Από τον Ιούνιο μάλιστα οι ασφαλίσεις οχημάτων αυξήθηκαν κατά 510.000, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αγγίζοντας, πρώτη φορά, το ιστορικό μέγεθος των 6,26 εκατ. ασφαλισμένων οχημάτων στη χώρα.

Μετά το πέρας 30 ημερών από την έκδοση του συγκεκριμένου πληροφοριακού οδηγού, η ΑΑΔΕ θα διενεργήσει την επόμενη ηλεκτρονική διασταύρωση, σε ημερομηνία που δεν θα ανακοινωθεί εκ των προτέρων. Εφεξής θα διενεργεί τουλάχιστον δύο ηλεκτρονικές διασταυρώσεις κάθε έτος, σε ημερομηνίες που επίσης δεν θα ανακοινώνονται εκ των προτέρων.  

Στο μεταξύ, αναπτύχθηκε συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, με σκοπό την αναβάθμιση της επικοινωνίας των πληροφοριακών συστημάτων που παρακολουθούν και ενημερώνουν την κατάσταση και τον κύκλο ζωής κάθε οχήματος. Ο ανασχεδιασμός των διαδικασιών θα επιφέρει, στο προσεχές διάστημα, μείωση της γραφειοκρατίας και της προσέλευσης των πολιτών στις ΔΟΥ, για τη δήλωση γεγονότων που σχετίζονται με την ιδιοκτησία οχήματος και που έχουν προηγουμένως δηλωθεί σε άλλη δημόσια υπηρεσία.