Μείωση αποδόσεων ομολόγων λόγω Moody’s

Μείωση αποδόσεων ομολόγων λόγω Moody’s

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αναβάθμιση έκπληξη από τη Moody’s του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας προχθές το βράδυ, έγινε δεκτή με ικανοποίηση –όχι, πάντως, ενθουσιασμό– από την αγορά, ενώ για την κυβέρνηση αποτέλεσε φυσικά ευκαιρία θριαμβολογίας. Συγκεκριμένα, η αναβάθμιση –την οποία ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προχθές το βράδυ από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για τη Novartis– είχε ως αποτέλεσμα χθες να ανακοπεί η πενθήμερη πορεία ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων, αν και η αρχική έντονη πτώση συγκρατήθηκε στη συνέχεια. Ετσι, η απόδοση του 7ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 3,99% από 4,08% μία μέρα πριν (σημειώνεται ότι εκδόθηκε με απόδοση 3,5% πριν από δύο εβδομάδες), του 5ετούς στο 3,32% από 3,42% και του 10ετούς στο 4,33% από 4,43%, ενώ το spread του δεκαετούς με τα γερμανικά ομόλογα υποχώρησε στις 362 από 372 μονάδες βάσης.

Η έκπληξη της ανακοίνωσης συνίσταται στο ότι έγινε πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία (30 Μαρτίου), αλλά και στο ότι αφορούσε αναβάθμιση δύο βαθμίδων, από Caa2 στο Β3. Παρ’ όλα αυτά, σε σύγκριση με τους άλλους οίκους, η Μοοdy’s εξακολουθεί να διατηρεί την Ελλάδα μία βαθμίδα χαμηλότερα. Εννοείται ότι για όλους τους οίκους παραμένει κατά 5-6 βαθμίδες κάτω από την επενδυτική.

Η εξήγηση ίσως βρίσκεται –σύμφωνα με πηγές στην αγορά– στο γεγονός ότι η Moody’s είχε μείνει πίσω σε σχέση με τους υπόλοιπους οίκους και έπρεπε να σπεύσει για να συμβαδίσει μαζί τους. Ωστόσο, άλλες πηγές δεν αποκλείουν να έχει και πολιτικό περιεχόμενο η απόφαση, ιδίως καθώς συνοδεύεται από θερμά λόγια για την πορεία και τις προοπτικές της οικονομίας. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι η σημερινή κυβέρνηση πέτυχε «ισχυρότερες και πιο συνεπείς επιδόσεις απ’ όλες τις προκατόχους της».

Η έκθεση επικαλείται 3 λόγους για την αναβάθμιση:

1. Τις «ουσιώδεις δημοσιονομικές και θεσμικές βελτιώσεις» που πέτυχε η Ελλάδα, οι οποίες πιστεύει ότι θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια.

2. Την προβλεπόμενη επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, με καθαρή έξοδο.

3. Την ουσιώδη υποχώρηση του κινδύνου χρεοκοπίας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο οίκος σημειώνει ότι η χώρα βρισκόταν σε ανάλογη κατάσταση στα μέσα του 2014, αν και εκτιμά ότι ο κίνδυνος εκτροχιασμού τώρα είναι σημαντικά χαμηλότερος. Επίσης, εκτιμά ότι η ελάφρυνση του χρέους θα γίνει υπό όρους. Κάτι που η ίδια, πάντως, αξιολογεί ως θετικό, καθώς θα αποτελεί κίνητρο για τις ελληνικές αρχές να μην αντιστρέψουν τις βασικές μεταρρυθμίσεις, όπως αναφέρει.

Τέλος, προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2% φέτος και 2,2% το 2019, χαμηλότερα από το 2,5% των προβλέψεων της Κομισιόν για τα δύο αυτά χρόνια. Ο οίκος διατηρεί θετικές τις προοπτικές, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα αναβάθμιση αν οι καλές μεταρρυθμιστικές επιδόσεις συνεχιστούν.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι οι θετικές προσδοκίες για το 2018 ενισχύονται μετά τις αναβαθμίσεις από τους 3 οίκους τους πρώτους δύο μήνες του έτους και μιλά για πολυμέτωπη πρόοδο με προοπτική την οριστική έξοδο από την κρίση. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι τα αποτελέσματα της τεχνικής συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους θα παρουσιαστούν στο EuroWorking Group την 1η Μαρτίου, η τέταρτη αξιολόγηση ξεκινά στις 26 Φεβρουαρίου, το νέο «ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης» θα παρουσιαστεί τον Απρίλιο του 2018 και το «μαξιλάρι» ρευστότητας συνεχίζει να χτίζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή