Στον εξωδικαστικό μηχανισμό χρέη κάτω των 20.000 ευρώ

Στον εξωδικαστικό μηχανισμό χρέη κάτω των 20.000 ευρώ

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επέκταση των ρυθμίσεων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού και για τις επιχειρήσεις με χρέη και κάτω των 20.000 ευρώ, συμφώνησαν σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί κατά τη χθεσινή συζήτηση που είχαν με τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτη Κουρμούση. Η επέκταση θα αφορά τα χρέη που έχουν οι επιχειρήσεις προς το Δημόσιο, δηλαδή την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ ανοιχτό έμεινε το θέμα εάν στα χρέη των κάτω των 20.000 ευρώ θα συμπεριληφθούν και οι οφειλές προς τις τράπεζες. Η προοπτική αυτή θα συζητηθεί σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση που θα έχουν οι θεσμοί με τις τράπεζες την Πέμπτη.

Στη χθεσινή πρώτη συνάντηση συζητήθηκαν τα προβλήματα που διαπιστώνονται στην αποτελεσματική λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού, που παρά το γεγονός ότι λειτουργεί εδώ και έξι μήνες, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί έως τώρα περιορίζονται στις 520.

Στις προτάσεις που υποβλήθηκαν από τον ειδικό γραμματέα κ. Φώτη Κουρμούση είναι και η επέκταση των 120 δόσεων για τη ρύθμιση των χρεών που έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και για χρέη άνω των 50.000 ευρώ, αλλά και η χαλάρωση των κριτηρίων για την ένταξη επιχειρήσεων στην εξωδικαστική ρύθμιση, θέμα που σύμφωνα με πληροφορίες απορρίφθηκε από τους θεσμούς. Εναλλακτικά εξετάζονται η ένταξη και των χρεών που δημιουργήθηκαν το 2017 και η απλοποίηση των διαδικασιών σε σχέση με τα δικαιολογητικά που απαιτούνται να υποβάλουν οι επιχειρήσεις σύμφωνα με τον νόμο.

Αποκρατικοποιήσεις

Εναλλακτικά σενάρια για την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ παρουσίασε χθες στους θεσμούς ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, επιβεβαιώνοντας πλήρως το σχετικό ρεπορτάζ της «Κ» (Κυριακή 18 Φεβρουαρίου). Εξερχόμενος της συνάντησης με τους θεσμούς ο κ. Σταθάκης όταν ρωτήθηκε για το εάν έθεσε προς συζήτηση εναλλακτικά σενάρια για τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις, απάντησε ότι τέθηκαν και τέτοια θέματα χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποια είναι αυτά, σημειώνοντας απλώς ότι υπάρχει χρόνος για διαπραγματεύσεις.

Ο υπουργός είχε προτείνει στην αρμόδια κυβερνητική επιτροπή να εφαρμοστεί και στα ΕΛΠΕ και στη ΔΕΠΑ το μοντέλο που έχουν προκρίνει οι θεσμοί για τη ΔΕΗ, δηλαδή της έκδοσης ομολόγου μετατρέψιμου σε μετοχές. Πάντως, στους θεσμούς ο κ. Σταθάκης παρουσίασε την πρόταση ως εναλλακτική, σε περίπτωση που δεν προχωρήσει το βασικό σχέδιο, δηλαδή η πώληση των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ. Οι θεσμοί διατήρησαν τις επιφυλάξεις τους.

Σε ό,τι αφορά την αποεπένδυση της ΔΕΗ, ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι τέλος Μαρτίου θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Φλώρινας και Μεγαλόπολης. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα περίπλοκο τεχνικά νομοθέτημα που έχει τρία σκέλη: τη ρύθμιση εργασιακών θεμάτων, τη διαδικασία απόσχισης από τη ΔΕΗ των προς πώληση μονάδων και τη διαδικασία διενέργειας του διαγωνισμού.

Σχετικά με το άνοιγμα της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού, ο υπουργός τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αποτίμησης της προόδου που έχει γίνει μέχρι σήμερα από την εφαρμογή των ΝΟΜΕ (δημοπρασίες ενέργειας) και την αναθεώρησή τους, ειδικά μετά την πώληση των λιγνιτικών μονάδων. Σχετικά με τη ΔΕΗ και τα θέματα που συνδέονται με την οικονομική της κατάσταση και τις ανεξόφλητες οφειλές και το θέμα των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ), ο υπουργός είπε ότι θα υπάρξει χωριστή συνάντηση της διοίκησης σε τεχνικό επίπεδο, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα αυξήσεων τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο κ. Σταθάκης εξέφρασε τέλος τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία μεταξύ ΔΕΠΑ και Shell θα κλείσει έως τα τέλη Μαρτίου. Την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας ώς τον Μάιο έθεσαν ως στόχο κυβέρνηση και θεσμοί κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα συνάντησής τους στο Χίλτον. Για την τελική συμφωνία, εξάλλου, η οποία θα περιλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, η επιδίωξη είναι να κλείσει τον Ιούνιο, σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή του οικονομικού επιτελείου.

Τέταρτη αξιολόγηση

Οι επικεφαλής των θεσμών, με μια νέα προσθήκη τον Πίτερ Ντόλμαν στη θέση της Ντέλια Βελκουλέσκου εκ μέρους του ΔΝΤ, κάθησαν χθες και πάλι στο τραπέζι διαπραγμάτευσης του Χίλτον, απέναντι από τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη για έναν πρώτο γύρο επαφών στο πλαίσιο της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης.

Ο γύρος αυτός θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη και ώς τότε θα επιχειρηθεί να εντοπιστούν τα προαπαιτούμενα που παρουσιάζουν προβλήματα, ώστε να μπορέσουν να επιλυθούν εγκαίρως. Ενα τέτοιο δυνητικά προβληματικό, λόγω χρόνου, προαπαιτούμενο είναι η τοποθέτηση γενικών γραμματέων και διευθυντών στο Δημόσιο. Συνολικά, η τέταρτη αξιολόγηση περιλαμβάνει 88 προαπαιτούμενα και ώς τώρα έχουν γίνει τα 11-12.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή