ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ εισροών ξένων κεφαλαίων για αγορές ακινήτων το 2017

rekor-eisroon-xenon-kefalaion-gia-agores-akiniton-to-2017-2236008

Ιστορικό υψηλό κατέγραψαν οι εισροές ξένων κεφαλαίων για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 2017, καθώς υπολογίζεται ότι ξεπέρασαν το μισό δισ. ευρώ και ανήλθαν σε 503 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα μάλιστα με τα σχετικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η αύξηση του 86,5% έναντι του 2016 είναι και η υψηλότερη της τελευταίας δεκαετίας, δείγμα ότι η ζήτηση κατοικιών και άλλων ακινήτων από ξένους αγοραστές, έχει επανέλθει στο επίπεδο που βρισκόταν πριν από την οικονομική κρίση.

Ενδεικτικό της όλο και υψηλότερης κινητικότητας είναι το ότι και το 2016 είχε αποτελέσει το έτος με τη μεγαλύτερη εισροή κεφαλαίων, καθώς και τότε είχαν εισρεύσει 270 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό από την έναρξη της οικονομικής κρίσης.

Πρόκειται για σαφή ένδειξη της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στις προοπτικές ανάκαμψης της εγχώριας αγοράς ακινήτων, αλλά κυρίως στις επενδυτικές ευκαιρίες που αυτή προσφέρει σήμερα, συγκριτικά με άλλες χώρες. Η εκτίναξη του φαινομένου των βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω των σχετικών ηλεκτρονικών πλατφορμών προσφέρει πλέον ένα σημαντικό εισόδημα στα ελληνικά οικιστικά ακίνητα. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τις προοπτικές μελλοντικών υπεραξιών, αλλά και το πρόγραμμα της χορήγησης αδειών παραμονής σε όσους πολίτες εκτός Ε.Ε. αποκτήσουν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ, έχει πυροδοτήσει μία άνευ προηγουμένου ζήτηση από το εξωτερικό για κατοικίες και μάλιστα, όχι μόνο εξοχικές, όπως ήταν ο «κανόνας» μέχρι την έναρξη της οικονομικής κρίσης, αλλά και για διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας.

Την τάση αυτή επιβεβαιώνουν τόσο τα στοιχεία του Enterprise Greece, που «τρέχει» το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας» όσο και οι αναφορές μεσιτικών γραφείων, που πλέον, σε μεγάλο ποσοστό συνεργάζονται με ξένα γραφεία για την εύρεση ακινήτων σε ξένους ενδιαφερόμενους αγοραστές. Με βάση τα στοιχεία του 11μήνου του 2017 (Ιαν. – Νοέμβριος), είχαν εκδοθεί περισσότερες από 560 άδειες παραμονής σε ξένους αγοραστές, με τον συνολικό αριθμό από την έναρξη εφαρμογής τού εν λόγω προγράμματος (Ιούνιος 2014) να ανέρχεται πλέον σε 2.170 (χωρίς να υπολογίζονται και οι άδειες προς τα στενά συγγενικά πρόσωπα των επενδυτών). Σχεδόν το 50% αυτών και συγκεκριμένα 945 άδειες έχουν χορηγηθεί σε Κινέζους επενδυτές. Στη δεύτερη θέση με 387 άδειες βρίσκονται Ρώσοι επενδυτές, ενώ έπονται οι Τούρκοι επενδυτές με 191 άδειες και ανοδική τάση, καθώς όλο και περισσότεροι αναζητούν διέξοδο στην Ελλάδα, εν μέσω πολιτικής αστάθειας στη γειτονική χώρα.

Στην Αττική το 70%

Οπως προκύπτει, από τους παραπάνω επενδυτές για τη λήψη άδειας παραμονής, σχεδόν το 70% προτίμησε να αποκτήσει κάποιο ακίνητο στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Enterprise Greece, το 26,52% των αδειών αφορά ακίνητα που έχουν αγοραστεί στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, ενώ ένα επιπλέον 21,26% αφορά ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας και 20,8% στην περιοχή των Μεσογείων (Παλλήνη). Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν τη σαφή πρόθεση των αγοραστών να αποκτήσουν ακίνητα με δυνατότητα εκμετάλλευσης, μέσω της διάθεσής τους στην αγορά βραχυχρόνιων ενοικιάσεων, παρά για ίδια χρήση. Η τάση της αυξημένης ζήτησης ακινήτων από το εξωτερικό, ιδίως από ανθρώπους που προέρχονται από χώρες εκτός Ε.Ε., πιστοποιείται και από τα στοιχεία που παρείχε πριν από λίγους μήνες και ο κ. Δημήτρης Μελαχροινός, συνιδρυτής της ιστοσελίδας φιλοξενίας αγγελιών ακινήτων Spitogatos. Ειδικότερα, από τα στοιχεία προκύπτει ότι το 2017, η μεγαλύτερη αύξηση ζητήσεων προήλθε από την Κίνα (203%), ενώ έπονται η Τουρκία (90%), η Γερμανία (68%) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (50%).