Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΕΝΑΕ

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΕΝΑΕ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπλεγμένη στην ολοένα και πιο περίπλοκη δικαστική διελκυστίνδα μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και της βασικής μετόχου τους Privinvest παραμένει η επιβίωση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ). Σε επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εθνικής Αμυνας και τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομίας και Αμυνας, με ημερομηνία 21η Φεβρουαρίου, η Privinvest διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να θέσει την εταιρεία σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και δεν εφαρμόζει τη διαιτητική απόφαση (σ.σ. που επιδικάζει στην Privinvest ποσό της τάξης των 250 εκατ.), ενώ δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με το Δημόσιο «για τη διάθεση μέσω διαγωνισμού των εμπορικών περιουσιακών στοιχείων της (σ.σ. της ΕΝΑΕ), ώστε να επιλυθεί το θέμα των κρατικών ενισχύσεων». «Αυτή είναι η προφανής λύση στο πρόβλημα, για την οποία, σύμφωνα και με τη διαιτητική απόφαση, υπεύθυνη είναι η Ελληνική Δημοκρατία», εκτιμά.

Ανάλογες θέσεις αποτυπώνονται άλλωστε και σε επιστολή που απέστειλε η Privinvest στον πρωθυπουργό στις 8 Δεκεμβρίου, όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η ΕΝΑΕ είναι έτοιμη να αρχίσει τη ναυπήγηση των δύο νέων υποβρυχίων Type 214 στο πλαίσιο του προγράμματος NEPTUNE II και να ενεργοποιηθεί στην παγκόσμια αγορά πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων για να οικοδομήσει τη μελλοντική της ανάπτυξη».

Ομως τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα απ’ ό,τι η Privinvest αφήνει να εννοηθεί: Στις 15 Μαρτίου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα συζητήσει προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ελλάδας, με την οποία ζητείται να καταβάλει η χώρα στον λογαριασμό «Ιδιοι πόροι της Ευρωπαϊκής Ενωσης», πρόστιμο 34.974 ευρώ ανά ημέρα καθυστέρησης στην εκτέλεση της απόφασης του δικαστηρίου της 28ης Ιουνίου 2012 περί έντοκης ανάκτησης κρατικών επιδοτήσεων ύψους 524,8 εκατ. ευρώ από την ΕΝΑΕ. Το υπουργείο Οικονομίας αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι αναμένουν την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών στην αίτησή του να τεθεί η επιχείρηση σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Λύση η οποία, όπως εκτιμούν οι νομικές υπηρεσίες της Πολιτείας, εξασφαλίζει την αποτροπή επιβολής του προστίμου. Ομως η απόφαση αυτή έχει καθυστερήσει σε τέτοιο βαθμό, που πολλοί εκτιμούν ότι μπορεί να είναι αρνητική για το Δημόσιο.

Παράλληλα η ΕΝΑΕ έχει εκδώσει διαταγή πληρωμής κατά του Δημοσίου στο Λουξεμβούργο για την είσπραξη της αποζημίωσης που της έχει επιδικάσει η διαιτησία. Από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει ζητήσει από ελληνικό δικαστήριο προσωρινή διαταγή κατά της εκτέλεσης της παραπάνω διαταγής μέχρι τη συζήτηση της αίτησης αναστολής και η απόφαση αναμένεται άμεσα.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει βεβαιώσει την οφειλή των επιδοτήσεων στο ΑΦΜ της ΕΝΑΕ και έχει καταθέσει αίτηση υπαγωγής της επιχείρησης σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης με σκοπό να πουλήσει τμηματικά τα περιουσιακά της στοιχεία.

Επιπλέον έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη και κατά της απόφασης της διαιτησίας. Το Δημόσιο με την αίτηση για ειδική διαχείριση αξιώνει οφειλή ύψους 524.896.095,75 ευρώ και μαζί με τις προσαυξήσεις 567.045.252,24 ευρώ.

Ακόμα αξιώνει επιπλέον οφειλή ύψους 94.877.073,51 ευρώ, ενώ η Πειραιώς ζητεί άλλα 24.395.170,38. Αλλα 176.408.528 ευρώ εμφανίζεται να οφείλει η επιχείρηση προς τους εργαζόμενους από 18.4.2012.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή