Αρση εμποδίων για τη μείωση κόκκινων δανείων ζητούν οι θεσμοί

Αρση εμποδίων για τη μείωση κόκκινων δανείων ζητούν οι θεσμοί

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων παραμένει στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης και στην τέταρτη αξιολόγηση, με τους δανειστές να πιέζουν για την άρση όλων των σχετικών εμποδίων, την επιτάχυνση των πλειστηριασμών και τη διευκόλυνση των πωλήσεων και των ρυθμίσεων δανείων. Το θέμα απασχόλησε χθες τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και τους επικεφαλής των θεσμών στο Χίλτον, ενώ θα συζητηθεί εκτενώς και σήμερα σε προγραμματισμένη συνάντηση των δανειστών με εκπροσώπους των τραπεζών.

Σύμφωνα με τραπεζική πηγή, ένα από τα θέματα που θέτουν οι δανειστές είναι η άρση των πιθανών φορολογικών εμποδίων στην πώληση, αλλά και στη ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Συγκεκριμένα, προβληματίζει το κατά πόσον, σε περίπτωση «κουρέματος» δανείου, το σχετικό ποσό είναι φορολογητέο ως εισόδημα, κάτι που αποτελεί αντικίνητρο για σχετικές ρυθμίσεις. Επίσης, το κατά πόσον υπόκεινται σε ΦΠΑ οι μεταβιβάσεις χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων σε εταιρείες.

Επίσης, χθες συζητήθηκαν:

1. Οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη, με στόχο να αποτραπεί η υποβολή αιτήσεων εκ μέρους όσων δεν πληρούν τα κριτήρια

2. Η άρση των εμποδίων για την ένταξη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

«Υπάρχουν εμπόδια», αναγνώρισε χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, μόνο 520 αιτήσεις ένταξης στον εξωδικαστικό συμβιβασμό έχουν υποβληθεί στους 6 μήνες λειτουργίας του. Η συζήτηση πάντως επί του συγκεκριμένου θέματος δεν προχώρησε, καθώς ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Οικονομικών είχε μόλις απομακρυνθεί και δεν είχε οριστεί ακόμη ο διάδοχός του.

Στη χθεσινή συνάντηση στο Χίλτον, στη σχετική συζήτηση συμμετείχε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο οποίος έδωσε στοιχεία που καταγράφουν βελτίωση σε ό,τι αφορά την εξάπλωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών εκτός Αττικής. Σημειώνεται ότι αυτό είναι ένα από τα βασικά θέματα που θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αποτελεί κριτήριο για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ.

Διαθέσιμα φορέων

Τις διαπραγματεύσεις χθες στο Χίλτον απασχόλησε, επίσης, το θέμα των διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης και όπως ανέφερε άλλη υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζεται νομοθετική ρύθμιση για την αυστηροποίηση του πλαισίου, ώστε όλοι να καταθέτουν τα διαθέσιμά τους σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος. Μάλιστα, η πηγή δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κυρώσεων, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Υπολογίζεται ότι σήμερα περίπου 4 δισ. ευρώ των φορέων βρίσκονται κατατεθειμένα σε τράπεζες. Αλλα 5 δισ. ευρώ είναι στην Τράπεζα της Ελλάδος και επιπλέον 3 δισ. ευρώ επίσης στην κεντρική τράπεζα, με το Δημόσιο να τα έχει αξιοποιήσει σε πράξεις repos.

Το θέμα ενδιαφέρει, καθώς μέρος από τα διαθέσιμα αυτά ίσως χρησιμοποιηθεί για τον σχηματισμό του «μαξιλαριού ασφαλείας», ενόψει της εξόδου στις αγορές.

Η διαπραγμάτευση στο Χίλτον αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα και το ενδιαφέρον θα μεταφερθεί στις Βρυξέλλες, όπου συνεδριάζει το Euroworking Group για να εξετάσει τις προτάσεις της τεχνικής ομάδας για την ελάφρυνση του χρέους. Οι συζητήσεις στην Αθήνα αναμένεται να συνεχιστούν τον Απρίλιο.

Ενα από τα πιο δύσκολα θέματα, από τεχνικής απόψεως, όπως σημείωσε χθες η κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομικών, είναι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Στα εργασιακά, κατά τη συνάντηση της αρμόδιας υπουργού Εφης Αχτσιόγλου με τους επικεφαλής των δανειστών, συμφωνήθηκε  να ξεκινήσει διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους για τη διαιτησία, εν αναμονή και της έκθεσης που έχει ήδη ανατεθεί σε νομικό γραφείο, ενώ συζητήθηκαν και «τεχνικά θέματα» όπως για τη δημιουργία ενός μηχανισμού αντιπροσωπευτικότητας των εργοδοτικών οργανώσεων, αλλά και η  ψηφιοποίηση του ιστορικού των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή