Με ασθενική ανάκαμψη βγαίνει από το μνημόνιο η Ελλάδα

Με ασθενική ανάκαμψη βγαίνει από το μνημόνιο η Ελλάδα

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά 1,4% αυξήθηκε το ΑΕΠ το 2017, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιεύθηκαν χθες, διαψεύδοντας τις μέχρι πρότινος εκτιμήσεις κυβέρνησης και θεσμών για ανάπτυξη 1,6% και γεννώντας ανησυχίες για τις εξελίξεις στο μέλλον, ενόψει της εξόδου από το μνημόνιο.

Ηδη, οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η αύξηση του ΑΕΠ το 2018 δεν θα ξεπεράσει το 2%, έναντι πρόβλεψης για 2,5% στον προϋπολογισμό του 2018. Μια εξέλιξη του ΑΕΠ επί το δυσμενέστερο ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά τα δημοσιονομικά μεγέθη, ενισχύοντας τις θέσεις του ΔΝΤ υπέρ της επίσπευσης της μείωσης του αφορολογήτου από την 1/1/2019, αντί του 2020, αν και τα υπερπλεονάσματα των δύο τελευταίων χρόνων αποτελούν αντεπιχείρημα για κάτι τέτοιο.

Το κυριότερο, όμως, είναι ότι η ανάκαμψη δείχνει ασθενική και δεν φαίνεται να οδηγεί σύντομα στην αλλαγή σελίδας, που είχε ανάγκη η οικονομία ύστερα από τη δραματική υποχώρηση του ΑΕΠ από το 2008 κατά πάνω από 25%, προκειμένου να αυξηθούν οι θέσεις απασχόλησης και τα εισοδήματα.

Ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ κατά 1,4% το 2017 είναι ο μισός από αυτόν που είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2017 (2,7%).

Αναιμική κατανάλωση

Οι οικονομολόγοι προβληματίζονται κυρίως για την πορεία της κατανάλωσης. Η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 1% το δ΄ τρίμηνο, παρά τη χορήγηση του κοινωνικού επιδόματος τον Δεκέμβριο και συνολικά το 2018 αυξήθηκε οριακά κατά 0,1%.

«Είναι μια ανάκαμψη που χαρακτηρίζεται κυρίως από την ασθενική ιδιωτική κατανάλωση (+0,1% στο σύνολο του έτους), ενώ η αύξηση των επενδύσεων κατά 9,6% βασικά προέρχεται από τις μεταφορές και σχετίζεται με τον τουρισμό και τα logistics», λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΣΕΒ Μιχάλης Μασουράκης. «Οι επενδύσεις σε κατοικίες είναι αρνητικές (-8,8%) όπως και στις λοιπές κατασκευές (-4,5%). Εκπληξη αποτέλεσε ο μηχανολογικός εξοπλισμός, που αυξήθηκε κατά 21% το δ΄ τρίμηνο, αν και κατά μέσον όρο ο ρυθμός ήταν 5,2%. Εξακολουθεί να ισχύει ότι οι εξαγωγές πάνε καλά, συμπεριλαμβανομένης της μεταποίησης, αλλά οι εισαγωγές είναι αυξημένες. Πρόκειται για μια ανισόρροπη και ασθενική ανάκαμψη που δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει αρκετά εισοδήματα και απασχόληση, ώστε να ενισχύσουν την ιδιωτική κατανάλωση».

O Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, σημειώνει πως «πέρασε λίγο “ελαφρά” ότι τελικά τον στόχο για ανάπτυξη 2,7% τον πετύχαμε μόνο κατά το ήμισυ. Αυτό όμως μεταφράζεται σε λιγότερες θέσεις απασχόλησης, ενώ έχει αρνητική επίπτωση στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων». Επιπλέον, ο κ Βέττας επισημαίνει την υστέρηση σε σχέση με τους εταίρους μας στην Ευρωζώνη. «Κανονικά», λέει, «μια χώρα που ανακάμπτει θα έπρεπε να είναι στην κορυφή των επιδόσεων, και εμείς είμαστε από τις τελευταίες».

Αδιέξοδη πολιτική

Εξάλλου, ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας και η τομεάρχης Οικονομίας Ντόρα Μπακογιάννη σχολιάζοντας τα στοιχεία για το ΑΕΠ ανέφεραν: «Η Ελλάδα είναι σύμφωνα με τις διεθνείς εκθέσεις η μοναδική παγκοσμίως αρνητική αναπτυξιακή έκπληξη την τελευταία τριετία. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της αδιέξοδης πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που έχει οδηγήσει στη διεύρυνση του αναπτυξιακού χάσματος με την υπόλοιπη Eυρώπη».

«Για να αναστραφεί αυτή η πορεία, απαιτείται μια διαφορετική οικονομική πολιτική, με βασικούς άξονες την πραγματοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και ιδιωτικοποιήσεων, την αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, δίνοντας έμφαση στη μείωση των φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή