Το 30% ρύθμισε τα χρέη του πριν από τον πλειστηριασμό

Το 30% ρύθμισε τα χρέη του πριν από τον πλειστηριασμό

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 30% περίπου, δηλαδή ένας στους τρεις, διαμορφώνεται το ποσοστό των δανειοληπτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες, που σπεύδουν να ρυθμίσουν το δάνειό τους λίγο πριν από τον πλειστηριασμό του ακινήτου. Συγκεκριμένα, χθες, από τους 332 πλειστηριασμούς που είχαν αναγγελθεί ότι θα πραγματοποιηθούν, οι 96 ανεστάλησαν, αφού οι οφειλέτες ήρθαν σε συνεννόηση με την τράπεζα για τον διακανονισμό του δανείου τους, ενώ οι 8 ματαιώθηκαν έπειτα από δικαστική απόφαση.

Επεισόδια

Κατά τη χθεσινή διαδικασία σημειώθηκαν επίσης επεισόδια μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και μελών από πολιτικά κόμματα και ομάδες που αντιδρούν στη διενέργεια των πλειστηριασμών.

Στόχος, χθες, ήταν συμβολαιογραφείο στην οδό Καποδιστρίου, όπου πραγματοποίησαν συγκέντρωση μέλη της Λαϊκής Ενότητας και του κινήματος «Δεν πληρώνω», ενώ νωρίτερα διαμαρτυρία κατά των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών πραγματοποίησαν και μέλη του ΠΑΜΕ έξω από συμβολαιογραφικό γραφείο στην οδό Σταδίου. Εν μέσω της έντασης που προκλήθηκε, αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών προκειμένου να διαλύσουν το πλήθος και από τα επεισόδια τραυματίστηκαν τρία άτομα. Το ποσοστό όσων σπεύδουν να ρυθμίσουν την οφειλή τους στο παρά πέντε αυξάνεται όσο εντατικοποιείται η ένταξη νέων πλειστηριασμών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία σε μία μόλις μέρα εντάχθηκαν περίπου 120 νέοι πλειστηριασμοί ακινήτων. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που αναρτώνται καθημερινά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-auction, στην οποία μέχρι χθες Τετάρτη είχαν αναγγελθεί 2.943 πλειστηριασμοί έναντι 2.823 την Τρίτη.

Για λίγο χρονικό διάστημα ακόμη οι πλειστηριασμοί θα συνεχίσουν να γίνονται μία φορά την εβδομάδα, δηλαδή κάθε Τετάρτη, ενώ όταν το σύστημα μπει σε πλήρη εφαρμογή, η διαδικασία θα γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα και σε δύο βάρδιες. Ο ρυθμός νέων αναγγελιών στο σύστημα επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις για 5.000 πλειστηριασμούς έως τον Ιούνιο και 10.000 έως τα τέλη του χρόνου. Σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου των Συμβολαιογράφων, στη διενέργεια πλειστηριασμών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας έχει συναινέσει το 87% των συμβολαιογράφων όλης της χώρας.

Αντίσταση

Από τους επτά συνολικά συμβολαιογραφικούς συλλόγους αντίσταση στο θέμα των πλειστηριασμών προβάλλει ο σύλλογος της Κέρκυρας, της Κρήτης και της Λάρισας. Ο νόμος πλέον δίνει τη δυνατότητα στους επισπεύδοντες τον πλειστηριασμό, δηλαδή τις τράπεζες ή τους ιδιώτες, να επιλέξουν συμβολαιογράφο που ανήκει όχι μόνο στον συμβολαιογραφικό σύλλογο του τόπου εκτέλεσης, αλλά και συμβολαιογράφο που ανήκει σε σύλλογο της Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή