Οι δασμοί Τραμπ απειλούν τις ελληνικές βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου

Οι δασμοί Τραμπ απειλούν τις ελληνικές βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eκτεθειμένες στις αναταράξεις που δημιουργεί στις αγορές χάλυβα και αλουμινίου η απόφαση Τραμπ για επιβολή δασμών 25% και 10%, αντίστοιχα, στα δύο προϊόντα βρίσκονται και οι ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου, που είναι κατά βάση εξαγωγικές.

Ο βαθμός των επιπτώσεων θα καθορισθεί από τις αμυντικές αποφάσεις που θα λάβει η Ε.Ε., με τους Ελληνες επιχειρηματίες του κλάδου να εκτιμούν ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε μέτρα προστασίας και έναντι άλλων παραγωγών χάλυβα και αλουμινίου, ώστε να μην κατακλυστεί η ευρωπαϊκή αγορά από προϊόντα της Κίνας ή της Ρωσίας και της Ν. Κορέας που θα αναζητήσουν διέξοδο σε άλλες αγορές μετά την επιβολή δασμών στις ΗΠΑ. Επί του παρόντος, πάντως, και, σύμφωνα με τις πρώτες τοποθετήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ε.Ε. εξετάζει κατά πόσον θα μπορούσε να εξαιρεθεί από τους αμερικανικούς δασμούς, αξιοποιώντας τα περιθώρια «ευελιξίας» που άφησε ο πρόεδρος Τραμπ για χώρες-συμμάχους των ΗΠΑ, χωρίς να έχει διασφαλίσει αν αυτό το «παράθυρο» μπορεί να λειτουργήσει διασπαστικά και αν κάποιες χώρες-μέλη επιδιώξουν ξεχωριστή συμφωνία.

«Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν πραγματικός εφιάλτης», αναφέρει εκπρόσωπος του κλάδου της χαλυβουργίας στην «Κ», που δεν κρύβει τις ανησυχίες του για την κατάσταση που διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές. Εκπρόσωποι της χαλυβουργίας αξιολογούν ως θετικό το γεγονός ότι η Κομισιόν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την επέκταση για πέντε ακόμη έτη των εισαγωγικών δασμών από την Κίνα σε συγκεκριμένα χαλυβουργικά προϊόντα (σωλήνες, ράβδοι κ.λπ.).

Οι πρώτοι δασμοί σε αυτήν την κατηγορία κινεζικών προϊόντων επιβλήθηκαν από την Κομισιόν το 2011 και έδωσαν ανάσα στους μεγάλους Ευρωπαίους χαλυβουργούς από τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Σουηδία, αλλά και μικρότερους από την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα. Συνολικά, για την αγορά χάλυβα στην Ε.Ε. βρίσκονται σε ισχύ 53 μέτρα προστασίας κατά αθέμιτων πρακτικών σε εισαγωγές προϊόντων χάλυβα, εκ των οποίων τα 27 αφορούν σε εισαγωγές από την Κίνα.

Στην αγορά αλουμινίου υπάρχει έλλειμμα δυναμικότητας, καθώς η ζήτηση στην αγορά της Ε.Ε. κυμαίνεται στα 5 εκατ. τόνους, ενώ η παραγωγική ικανότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων δεν ξεπερνάει τα 2,5 εκατ. τόνους. Αυτός είναι ο λόγος που η «Αλουμίνιον της Ελλάδος», που κατευθύνει την παραγωγή της αποκλειστικά στις ευρωπαϊκές αγορές, αναμένει βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον θετικά αποτελέσματα, αφού θα ανεβάσει τις τιμές του προϊόντος και θα αυξήσει τα περιθώρια κέρδους. Ανησυχίες, ωστόσο, εκφράζονται στην περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα προστασίας έναντι της Κίνας.

Σε ό,τι αφορά την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, οι εξαγωγές της βιομηχανίας προς τις ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν το 8% των συνολικών πωλήσεων, ενώ η κύρια αγορά ενδιαφέροντος είναι η ευρωπαϊκή, όπου και πραγματοποιείται το 64% του τζίρου. Η εταιρεία εξάγει στις ΗΠΑ ειδικά φύλλα αλουμινίου για αυτοκίνητα της αμερικανικής πυροσβεστικής, καθώς και ειδικά προϊόντα αλουμινίου για την αυτοκινητοβιομηχανία, τα αεροσκάφη και την αεροναυπηγική.

Η Βιοχάλκο, η οποία έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις (ο χάλυβας αποτελεί λόγω και της κρίσης της εγχώριας αγοράς καθαρά εξαγώγιμο προϊόν), δεν πραγματοποιεί πωλήσεις στις ΗΠΑ. Οι εξαγωγές της εταιρείας κατευθύνονται κυρίως στις αγορές των Βαλκανίων και της Μεσογείου, καθώς και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η περιπέτεια της «Σωληνουργεία Κορίνθου»

Στις συμπληγάδες του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και άλλων μεγάλων οικονομιών φαίνεται ότι έχει βρεθεί η «Σωληνουργεία Κορίνθου». Η βιομηχανία η οποία, όταν υπήρχε μεγάλη ζήτηση για αγωγούς πετρελαίου στις ΗΠΑ, είχε φτάσει να κατευθύνει το 17% των πωλήσεών της στη συγκεκριμένη αγορά, ποσοστό που σήμερα έχει περιοριστεί λίγο πάνω από το 3%, ελέγχεται μαζί με άλλες εταιρείες του Καναδά, της Ν. Κορέας, της Κίνας και της Τουρκίας από τις αμερικανικές αρχές, έπειτα από καταγγελία ανταγωνιστών για πώληση προϊόντων κάτω του κόστους. Η υπόθεση είναι ανεξάρτητη από την απόφαση επιβολής δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο και ξεκίνησε έπειτα από αίτηση που επέβαλαν έξι ανταγωνιστές παραγωγοί των ΗΠΑ. Εντύπωση δε προκαλεί το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που περιλαμβάνεται στην έρευνα του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ για τον κλάδο των σωλήνων χάλυβα, ενώ μεταξύ των έξι ανταγωνιστών που υπέβαλαν την καταγγελία περιλαμβάνεται και εταιρεία γερμανικών συμφερόντων που πραγματοποιεί στις ΗΠΑ πολύ μεγαλύτερες εξαγωγές από αυτές της Ελλάδας. Κύκλοι της εταιρείας χαρακτηρίζουν την υπόθεση διάτρητη και τονίζουν στην «Κ» ότι θα ασκηθούν όλα τα νόμιμα μέσα για να καταπέσουν οι «άδικες και αστήρικτες καταγγελίες».

Η «Σωληνουργεία Κορίνθου» με επενδύσεις πάνω από 80 εκατ. ευρώ τα τελευταία έτη έχει καταστεί ένας από τους σημαντικότερους παραγωγούς χαλυβδοσωλήνων διεθνώς και σημαντικός προμηθευτής του κλάδου κατασκευών. Η εταιρεία έχει κατασκευάσει τους σωλήνες για τον αγωγό Tap, ενώ φέτος κέρδισε και τον διαγωνισμό για την παραγωγή σωλήνων στον υποθαλάσσιο αγωγό διασύνδεσης της Φινλανδίας (Balticconnector).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή