Ανοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»

Ανοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «exoikonomisi.ypen.gr», μπορούν από σήμερα να υποβάλουν αίτηση οι ενδιαφερόμενοι για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον». Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, ολοκληρώθηκαν οι τεχνικές παρεμβάσεις που εντοπίστηκαν στο πλαίσιο της πιλοτικής εφαρμογής της πλατφόρμας σε πραγματικές συνθήκες και η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ενεργοποιείται σήμερα.

Το «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» αφορά κτίρια που διαθέτουν οικοδομική άδεια ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο, χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και των οποίων οι ιδιοκτήτες (ωφελούμενοι) πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Ειδικότερα, περιλαμβάνει 7 κατηγορίες κινήτρων στις οποίες οι ωφελούμενοι εντάσσονται ανάλογα με το εισόδημα της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας σε επιλέξιμη κατοικία και πληρούν τα σχετικά εισοδηματικά κριτήρια.

Τα ποσοστά επιδότησης

Σημειώνεται ότι το ποσοστό επιδότησης ξεκινάει από 60% για χαμηλά εισοδήματα και συγκεκριμένα έως 10.000 ευρώ ατομικό εισόδημα και 20.000 ευρώ οικογενειακό (προσαυξημένο κατά 5% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο) και κλιμακώνεται μειούμενο έως 25% για ατομικό εισόδημα έως 35.000 ευρώ και οικογενειακό 45.000 ευρώ (προσαυξημένο κατά 5% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο). Για εισοδήματα από 35.000 έως 40.000 (ατομικό) ή 45.000 έως 50.000 οικογενειακό, το πρόγραμμα δεν προβλέπει επιχορήγηση, αλλά δάνειο στο 100% του επιλέξιμου ποσού και επιδότηση επιτοκίου. Το πρόγραμμα συνδυάζει επιδότηση και δυνατότητα δανεισμού με επιδότηση επιτοκίου, μέσω του οποίου καλύπτεται το υπόλοιπο ποσοστό έως το 100% του επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων.

Οι παρεμβάσεις, που υποβάλλονται με την αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα, προκύπτουν βάσει των συστάσεων του ενεργειακού επιθεωρητή. Επιλέξιμες παρεμβάσεις είναι οι εξής:

• Αντικατάσταση κουφωμάτων.

• Τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης.

• Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης.

• Σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Κάθε φυσικό πρόσωπο που επιθυμεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα εξετάζει εάν πληροί τα κριτήρια συμμετοχής, συγκεντρώνει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και συμπληρώνει στο πληροφοριακό σύστημα της επίσημης διαδικτυακής πύλης του προγράμματος την αίτησή του, επιλέγοντας εάν επιθυμεί χορήγηση δανείου καθώς και τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό.

Η υποβολή της αίτησης, η παρακολούθηση και η ολοκλήρωση του έργου μπορεί να ανατίθεται σε σύμβουλο έργου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή