Ξεμπλοκάρει η έκδοση των εφάπαξ για «παλαιούς» ασφαλισμένους μηχανικούς

Ξεμπλοκάρει η έκδοση των εφάπαξ για «παλαιούς» ασφαλισμένους μηχανικούς

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ για τους μηχανικούς που έχουν κάνει έναρξη ασφάλισης πριν από την 1/1/1993, περιγράφει απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος.

Αφορά ασφαλισμένους του πρώην Τομέα Πρόνοιας Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων, οι οποίοι σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου θα λάβουν εφάπαξ, το οποίο θα υπολογίζεται σε δύο τμήματα. Το πρώτο τμήμα θα αφορά τα έτη ασφάλισης μέχρι τις 31/10/2013 και το δεύτερο θα αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης από την 1/1/2014 κι εφεξής. Ειδικότερα, ο νόμος ορίζει πως για το μέρος της εφάπαξ παροχής που αντιστοιχεί σε χρόνο ασφάλισης μέχρι τις 31/12/2013, για τους αυτοτελώς απασχολουμένους (μισθωτούς) με εισφορά ύψους διάφορου του 4% ή με σταθερό ποσό εισφοράς το ποσοστό αναπλήρωσης, θα αναπροσαρμόζεται αναλογικά ως προς το ύψος της εισφοράς, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του φορέα και κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής.

Η απόφαση έρχεται στην πράξη, ύστερα από μήνες, να δώσει το πράσινο φως για την έκδοση όσων εφάπαξ καθυστερούν εξαιτίας των αλλαγών που προβλέφθηκαν στον νόμο του 2016 και διευκρινίζει τις αποδοχές που θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της παροχής. Και αυτό, γιατί στο παρελθόν υπήρχαν διαφορετικοί τρόποι υπολογισμού των εισφορών. Ετσι, έως το τέλος του 2006, η εισφορά υπολογιζόταν για όλους επί ενός τεκμαρτού μισθού ανεξάρτητου από τα έτη ασφάλισης ή το ύψος του πραγματικού εισοδήματος. Οι αυξήσεις αυτές ήταν μάλιστα σημαντικά μικρότερες των αντίστοιχων αυξήσεων του πληθωρισμού, με συνέπεια οι αποδοχές αυτές να μην είναι αναπροσαρμοσμένες σε πραγματικές τρέχουσες αξίες. Αλλά και από την 1/1/2007 και μετά, ως ασφαλιστέες για εφάπαξ αποδοχές λαμβάνοντας αυτές της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας, χωρίς να προβλέπεται μετάταξη σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία, όπως ισχύει για τους από 1/1/1993 και εφεξής ασφαλισμένους. Μάλιστα, η τιμή της κατηγορίας αυτής, επί της οποίας υπεβλήθησαν ασφαλιστικές εισφορές κατά τα πέντε τελευταία έτη έως και τις 31/12/2013, διαπιστώθηκε πως υπολείπεται κατά πολύ των ασφαλιστέων για εφάπαξ παροχή αποδοχών όπως αυτές είχαν καθοριστεί για τα έως το 2006 έτη. Στόχος της εγκυκλίου είναι να διασφαλιστεί ότι το ποσό της εφάπαξ παροχής που προκύπτει σε εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, το οποίο αφορά τον χρόνο ασφάλισης μέχρι 31/12/2013, θα αναλογεί στο σύνολο των εισφορών που έχουν διαχρονικά καταβληθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή.

Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση, ως αποδοχές που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της εφάπαξ παροχής μέχρι 31/12/1992, στους μισθωτούς – αυτοτελώς απασχολούμενους ασφαλισμένους νοούνται αυτές που προκύπτουν αν οι εκάστοτε μηνιαίες ασφαλιστέες για εφάπαξ παροχή αποδοχές ή τιμές των ασφαλιστικών κατηγοριών, από την έναρξη ασφάλισής τους έως και τις 31/12/2013, αναπροσαρμοστούν ετησίως, κατά τη μεταβολή του εκάστοτε μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, και εν συνεχεία προσδιοριστεί ο μέσος όρος τους.

Μετά το 2013 έως και το προηγούμενο έτος της αποχώρησης από την εργασία λόγω οριστικής συνταξιοδότησης, ο ως άνω μέσος όρος προσαυξάνεται ετησίως. Βέβαια, ο σωρευμένος συντελεστής που προκύπτει από τους παραπάνω δεν μπορεί να είναι μικρότερος από ένα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή