ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σιγή ιχθύος για αφορολόγητο και συντάξεις από το ΔΝΤ

sigi-ichthyos-gia-aforologito-kai-syntaxeis-apo-to-dnt-2239023

Κλειστά κράτησε τα χαρτιά του το ΔΝΤ σχετικά με την πρόθεσή του να επιμείνει ή όχι στην επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου από 1/1/2019, μαζί με τη μείωση των συντάξεων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπός του περιορίστηκε να επαναλάβει ότι το Ταμείο «παραμένει προσηλωμένο στην εφαρμογή των πολιτικών του προγράμματος και στη διευθέτηση του ελληνικού χρέους».

Οπως σημείωσε, «οι δύο αυτές προϋποθέσεις περί μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης του χρέους αποτελούν πάγια θέση του Ταμείου εδώ και καιρό και μόνο με την εκπλήρωσή τους θα καταστεί δυνατή η ενεργοποίηση του προγράμματος».

Το ΔΝΤ αναμένει πως «οι συζητήσεις για τις δημοσιονομικές προοπτικές και τις πολιτικές για το 2019 θα αρχίσουν με την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους τους επόμενους μήνες, όπως έχει συμφωνηθεί», κατέληγε η απάντηση του Ταμείου.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας χθες στο Βερολίνο, στο οικονομικό συμβούλιο των Χριστιανοδημοκρατών, είπε ότι η περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να περιλαμβάνει επιπλέον επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων του EFSF ή μεταφορά των κερδών από την αγορά ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά από την κεντρική τράπεζα. «Σίγουρα δεν θα χρειαστεί πρόσθετο κούρεμα», καθησύχασε τους ακροατές του ο κ. Ρέγκλινγκ.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, θα μπορεί να χρηματοδοτεί μόνη της τις ανάγκες της μέσω των αγορών και μπορεί να γίνει το 5ο success story. «Εχει γίνει μεγάλη πρόοδος στην Ελλάδα, κάτι που δεν αναγνωρίζεται πάντα στη Γερμανία», είπε.