Μέρισμα ΤτΕ και έσοδα ΠΔΕ ενίσχυσαν τον προϋπολογισμό

Μέρισμα ΤτΕ και έσοδα ΠΔΕ ενίσχυσαν τον προϋπολογισμό

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tο μέρισμα των 614,2 εκατομμυρίων ευρώ της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) αλλά και τα έσοδα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ύψους 669 εκατ. ευρώ έσωσαν τα έσοδα του προϋπολογισμού κατά το πρώτο δίμηνο του έτους και συνέβαλαν στην εκτίναξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο διαμορφώθηκε στο προαναφερθέν διάστημα στα 2,752 δισ. ευρώ έναντι στόχου 1,307 δισ. ευρώ.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 8,976 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,135 δισ. ευρώ ή 14,5% έναντι του στόχου, ενώ στο σκέλος των δαπανών καταγράφεται μείωση κατά 310 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Ειδικότερα και σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, κατά το πρώτο δίμηνο του έτους:

• Τα έσοδα ανήλθαν σε 8,976 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,135 δισ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι τον Φεβρουάριο εισπράχθηκε το ποσό του μερίσματος από την Τράπεζα της Ελλάδος ύψους 614,2 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 214,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

• Οι επιστροφές εσόδων  (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 719 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 110 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (609 εκατ. ευρώ).

• Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων  (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 669 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 452 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

• Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2018 ανήλθαν στα 7,433 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 310 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (7,743 δισ. ευρώ). Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 7,246 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 112 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι δαπάνες για επιχορηγήσεις νοσοκομείων, ΥΠΕ-ΠΕΔΥ κατά 147 εκατ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 187 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 198 εκατ. ευρώ.

Ειδικά για τον μήνα Φεβρουάριο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4.257 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 95 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4.154 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένες κατά 11 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

Δημόσιες επενδύσεις

Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 104 εκατ. ευρώ και εμφανίζονται μειωμένες έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 106 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα τον εν λόγο μήνα ανήλθαν στο 4, 223 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 275 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή