Ανοδικά οι αποδόσεις των ομολόγων λόγω κατοχύρωσης κερδών από επενδυτές

Ανοδικά οι αποδόσεις των ομολόγων λόγω κατοχύρωσης κερδών από επενδυτές

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατοχύρωση των βραχυπρόθεσμων κερδών που δημιούργησε η ανοδική πορεία των τιμών των ομολόγων στις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου ήταν η αφορμή για να επανεμφανισθούν οι πωλητές χθες και να οδηγήσουν υψηλότερα τις αποδόσεις.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η άνοδος των τιμών των ελληνικών ομολόγων στις 11 πρώτες συνεδριάσεις του Μαρτίου μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση συνοδεύθηκε από ρεκόρ τζίρου στην ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά τίτλων (ΗΔΑΤ), που έφθασε συνολικά τα 589 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τον συνολικό τζίρο για ολόκληρο το 2017.

Ωστόσο, τα σύννεφα της ανησυχίας επανέρχονται πάλι στη δευτερογενή αγορά, αφού η εμφάνιση νέων στοιχείων αβεβαιότητας στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για το σενάριο της καθαρής εξόδου παραμένει κυρίαρχο. Ομως, προκειμένου να φθάσει η αγορά στην τελική της ετυμηγορία, πρέπει να αποσαφηνισθούν πολλές και σημαντικές παράμετροι, με σοβαρότερη τη διαμόρφωση του τελικού σχήματος ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους. Η αγορά περιμένει, εξάλλου, την κρίσιμη αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ.

Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών stress tests θα αποκαλύψουν εάν οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες θα χρειασθούν επιπλέον κεφάλαια τον επόμενο χρόνο.

O ιαπωνικός οίκος Nomura, που είχε συμμετοχή στο σχήμα των αναδόχων του 7ετούς ομολόγου στις 9 Φεβρουαρίου 2018, σε έκθεσή του εκτιμά ότι δεν θα γίνει νέα έκδοση μακροχρόνιων τίτλων μέχρι το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, αλλά αφήνει ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο για το καλοκαίρι, εφόσον ολοκληρωθούν ομαλά οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, η απόδοση του 7ετούς ομολόγου τέλεσε υπό διαπραγμάτευση στο 3,91%, καταγράφοντας άνοδο 2,89% σε σχέση με το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίασης στο 3,80%. Το 5ετές ομόλογο είχε χθες απόδοση 3,49%, σημειώνοντας άνοδο 3,56% σε σύγκριση με το κλείσιμο της συνεδρίασης της περασμένης Τετάρτης, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναρριχήθηκε χθες στο 4,20% από 4,12% της προηγούμενης συνεδρίασης, σημειώνοντας άνοδο 1,94%. Το spread (διαφορά απόδοσης του 10ετούς ομολόγου με το αντίστοιχο 10ετές γερμανικό ομόλογο) ενισχύθηκε 12 μονάδες βάσης και έκλεισε στις 363 μονάδες βάσης, εμφανίζοντας ποσοστιαία αύξηση 3,41% σε σύγκριση με το κλείσιμο της συνεδρίασης της Τετάρτης που είχε κλείσει στις 351 μονάδες βάσης.

Οπως σχολιάζουν στελέχη της αγοράς, η χθεσινή έκδοση του 12μηνου εντόκου γραμματίου με απόδοση 1,25% δεν φαίνεται να προσέθεσε νέο χρήμα στους ελληνικούς τίτλους. Οπως έγινε και κατά την έκδοση του 7ετούς ομολόγου τον περασμένο μήνα, πολλοί επενδυτές αγόρασαν νέους τίτλους ρευστοποιώντας παλιούς τίτλους.

Οπως λένε στελέχη της αγοράς, ο Μάιος θα είναι πολύ κρίσιμος μήνας για τη διαμόρφωση της πολιτικής των ξένων funds στις αγορές μετοχών και ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή