Αύξηση αντικειμενικών στο 60% των περιοχών της χώρας

Αύξηση αντικειμενικών στο 60% των περιοχών της χώρας

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένες σε 6.070 περιοχές είναι οι αντικειμενικές αξίες, με βάση τις εισηγήσεις των εκτιμητών ακινήτων, ανέφερε χθες η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο.

Οπως είπε η υφυπουργός, τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι πιθανόν να μη χρειαστούν αλλαγές στον συμπληρωματικό φόρο ο οποίος επιβάλλεται στα ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, «στο 60% (6.070 ζώνες) έχουμε αύξηση των αντικειμενικών αξιών που εναρμονίζονται με τις εμπορικές τιμές, στο 23% (2.300) έχουμε μείωση, με το υπόλοιπο ποσοστό χωρίς μεταβολή».

Συγκεκριμένα, παρατηρείται αύξηση στις αντικειμενικές αξίες στο Ιόνιο, στο Βόρειο Αιγαίο και γενικά στις τουριστικές περιοχές καταγράφονται οι περισσότερες αυξήσεις. Αντίθετα, μεγάλη μείωση παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία, στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας οι μειώσεις αφορούν το 34% των ζωνών.

Αναφερόμενη η κ. Παπανάτσιου στις αυξήσεις που καταγράφονται υποστήριξε ότι «υπήρχε πτώση στην αγορά, αλλά οι αντικειμενικές τιμές ήταν πολύ χαμηλότερες στις περισσότερες περιοχές από τις αντίστοιχες εμπορικές τιμές».

Σημειώνεται ότι χθες το βράδυ εξέπνευσε η προθεσμία για την υποβολή από τους εκτιμητές των νέων τιμών ζώνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι το απόγευμα είχαν υποβληθεί στοιχεία από το 99% των περιοχών, και μόλις 56 ζώνες παρέμεναν χωρίς εκτίμηση και αφορούσαν περιοχές που δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον καθώς ήταν ορεινές με πολύ λίγους κατοίκους.

Ωστόσο, η κ. Παπανάτσιου δεν έκανε καμία αναφορά για τις τιμές ζώνης στην Αττική. Και αυτό, καθώς οι εισηγήσεις των εκτιμητών δείχνουν ότι πρέπει να αλλάξουν σημαντικά οι τιμές ζώνης σε περιοχές όπως τα Πατήσια και η Κυψέλη, όπου τα τελευταία χρόνια καταγράφεται κάθετη πτώση των τιμών, και αντίθετα αυξήσεις στις δυτικές συνοικίες αλλά και στη Δραπετσώνα και στο Πέραμα.

Επίσης αυξήσεις αναμένονται και στις περιοχές Μετς, Κουκάκι και στο Παγκράτι (κοντά στο Καλλιμάρμαρο). Στις ανωτέρω περιοχές υπάρχει μεγάλη ζήτηση, κυρίως μικρών ακινήτων, με στόχο τη βραχυχρόνια μίσθωση. Οπως αναφέρει μεσίτης στο Παγκράτι, ολόκληρη πολυκατοικία μετατράπηκε σε «μικρό ξενοδοχείο» που λειτουργεί αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Στο μεταξύ, από σήμερα πιάνει δουλειά η δευτεροβάθμια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών η οποία καλείται να φιλτράρει τις εισηγήσεις των εκτιμητών ακινήτων και εν συνεχεία να καταθέσει με τη σειρά της την πρότασή της στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις σκέψεις της κυβέρνησης στην περίπτωση που απαιτηθούν αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ είναι να παρακάμψει τις τροποποιήσεις των συντελεστών υπολογισμού του κύριου φόρου και να μεταφέρει το βάρος στον συμπληρωματικό φόρο. Δηλαδή, θα θεσπίσει χαμηλότερους συντελεστές για όλους και η διαφορά που θα προκύψει να καταβληθεί από τις 500.000 ιδιοκτητών ακινήτων που έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ. Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση σκοπεύει να ξεκινήσει τις αυξήσεις από πάνω προς τα κάτω, με στόχο να επιβαρυνθούν όσο το δυνατόν λιγότερο όσοι έχουν περιουσία κοντά στις 200.000 ευρώ. Βέβαια, η κ. Παπανάτσιου ανέφερε χθες ότι πιθανόν να μη χρειαστούν αλλαγές στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή