Ντανιέλ Νουί: Πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες η μείωση κόκκινων δανείων

Ντανιέλ Νουί: Πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες η μείωση κόκκινων δανείων

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εγχώριες τράπεζες λόγω του μεγάλου αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων υπογραμμίζει η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί, ενώ σε ό,τι αφορά το stress test σημειώνει ότι η μόνη διαφοροποίηση για τις ελληνικές τράπεζες, σε σχέση με το γενικότερο πανευρωπαϊκό πλαίσιο, είναι η επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος ώστε το αποτέλεσμα για τις εγχώριες τράπεζες να ολοκληρωθεί πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος χρηματοδότησης της χώρας.

Αναλυτικότερα, η κ. Νουί, απαντώντας σε επιστολή που απέστειλε η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, τονίζει ότι αν και οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες είχαν στο τέλος Δεκεμβρίου 2017 δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας βασικών ιδίων κεφαλαίων (Common Equity Tier 1) 17,1%, ωστόσο αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις, περιλαμβανομένης της ανάγκης να μειώσουν το πολύ υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους (NPEs), το οποίο ανέρχεται σε περίπου 50% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου τους, και είναι το υψηλότερο μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Δεκεμβρίου το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών – NPLs) των συστημικών τραπεζών (Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank) ανήλθε σε περίπου 65 δισ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων – NPEs (που περιλαμβάνει τα NPLs και επιπλέον όσα έχουν αναδιαρθρωθεί) ανήλθαν στα 95 δισ. ευρώ.

Στην επιστολή της, η κ. Νουί σημειώνει ότι «όπως η ΕΚΤ έχει τονίσει σε πολλές περιστάσεις, είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη καθώς και για τη μελλοντική κεφαλαιακή επάρκεια των εγχώριων συστημικών τραπεζών να επιτύχουν ταχεία πρόοδο σε ό,τι αφορά τη μείωση των NPEs, σύμφωνα με τους στόχους που έχουν γνωστοποιήσει στην ΕΚΤ. Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να επιβλέπει πολύ στενά τις σχετικές προσπάθειές τους. Επιπρόσθετα, επιτόπιοι έλεγχοι με επίκεντρο τη διαχείριση των NPEs πραγματοποιήθηκαν το 2017 ή είναι σε εξέλιξη σήμερα».

Σε ό,τι αφορά το stress test η κ. Νουί σημειώνει στην επιστολή ότι «οι τέσσερις τράπεζες θα υποβληθούν στο ίδιο stress test με τις άλλες τράπεζες της Ευρωζώνης που περιλαμβάνονται στο πανευρωπαϊκό stress test για το 2018, υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής. Ωστόσο το χρονοδιάγραμμα για τις ελληνικές τράπεζες θα επιταχυνθεί και τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τον Μάιο, πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα προσαρμογής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή