«Σβήνουν» εισφορές 42 μηνών για την ειδική προσαύξηση σε 40.000 μηχανικούς

«Σβήνουν» εισφορές 42 μηνών για την ειδική προσαύξηση σε 40.000 μηχανικούς

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναδρομικές εισφορές 42 μηνών, που κυμαίνονται μεταξύ 588 και 1.000 ευρώ, «σβήνει» για περίπου 40.000 μηχανικούς ασφαλισμένους στο πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας. Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο έθεταν μετ’ επιτάσεως οι μηχανικοί και δη το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) στο υπουργείο και πλέον, με την εγκύκλιο που υπέγραψε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, διαγράφονται οι αναδρομικές οφειλές από τη μη καταβολή της ειδικής προσαύξησης που προβλέφθηκε το 2011. Στην πράξη, η εγκύκλιος επισημαίνει ότι μετά την κατάργηση του σχετικού κλάδου ειδικής προσαύξησης και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2016 με τον νόμο Κατρούγκαλου, «δεν συντρέχει λόγος είσπραξης των οφειλών».

Αναλυτικά, με τον μνημονιακό νόμο 3986/2011 τροποποιήθηκε ο τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών της ειδικής προσαύξησης του πρώην ΤΣΜΕΔΕ, από 1/7/2011. Ετσι, για τους μέχρι 31/12/1992 ασφαλισμένους (παλαιοί ασφαλισμένοι) προβλέφθηκε πρόσθετη εισφορά ύψους 2%, και για τους από 1/1/1993 ασφαλισμένους (νέοι ασφαλισμένοι) προβλέφθηκε η υποχρεωτική τους μετάταξη ανά 3ετία σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία. Το ΤΕΕ προσέφυγε στη δικαιοσύνη και το πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ δεν προχώρησε στην εφαρμογή των συγκεκριμένων ρυθμίσεων. Το 2015, το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ακύρωσης του Επιμελητηρίου και έθεσε ζήτημα αναδρομικής καταβολής των σχετικών ποσών. Με τον νόμο 4331/2015 προβλέφθηκε ότι οι αναδρομικές οφειλές εισφορών θα καταβληθούν σε ισόποσες δόσεις, χωρίς την επιβολή των προβλεπόμενων ποινών λόγω καθυστέρησης στην εξόφλησή τους. Το ΕΤΑΑ αποφάσισε πως η είσπραξη των αναδρομικών οφειλών θα πραγματοποιηθεί σε 8 εξαμηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από το Β΄ εξάμηνο του έτους 2016. Τον Μάιο του 2016 ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου μέσω του οποίου η ειδική προσαύξηση καταργήθηκε και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2016.

Με τη χθεσινή εγκύκλιο ξεκαθαρίζεται ότι πλέον δεν συντρέχει λόγος είσπραξης των εν λόγω οφειλών για την ειδική προσαύξηση από την αναδρομική εφαρμογή των σχετικών ρυθμίσεων του ν. 3986/2011.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι παλαιοί ασφαλισμένοι – μηχανικοί κερδίζουν οφειλές ύψους 14 ευρώ τον μήνα για 42 μήνες, ενώ οι νέοι ασφαλισμένοι κερδίσουν οφειλές περίπου 20 ευρώ τον μήνα για 42 μήνες επίσης. Ξεκαθαρίζουν βέβαια ότι δεν διαγράφεται συνολικά η τυχόν οφειλή για τον κλάδο ειδικής προσαύξησης (12% επί της ασφαλιστικής κατηγορίας), αλλά μόνο η αύξηση που προκύπτει από τον νόμο 3986 του 2011 και δεν καταβάλλονταν.

Με δεύτερη εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι η αναδρομική διαγραφή των ασφαλισμένων του πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ ισχύει από την ημερομηνία διαγραφής τους από το ΤΕΕ ανεξαρτήτως της ημερομηνίας υποβολής δήλωσης στη νομαρχία. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, με την εγκύκλιο αυτή αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος για την έκδοση περίπου 300 αιτήσεων συνταξιοδότησης μηχανικών.

Με αφορμή τις δύο παρεμβάσεις του υπουργείου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «όταν έχεις δίκιο και έχεις επιχειρήματα ουσίας, κάποια στιγμή η πολιτεία πείθεται», δίνοντας μάλιστα συγχαρητήρια στον κ. Πετρόπουλο για τις πρωτοβουλίες του. Σημείωσε, επίσης, ότι πρέπει να προχωρήσει και η επίλυση των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες μηχανικοί με τον ΕΦΚΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή