Εως 600 εκατ. θα επενδύσει στην Ελλάδα φέτος η EBRD

Εως 600 εκατ. θα επενδύσει στην Ελλάδα φέτος η EBRD

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eμφαση σε απευθείας επενδύσεις στις ελληνικές επιχειρήσεις μέσω συμμετοχής στο μετοχικό τους κεφάλαιο, αναμένεται να δώσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) τα προσεχή χρόνια, στο πλαίσιο και της παράτασης της δραστηριότητας που αναπτύσσει στη χώρα μας έως το 2025.

Την πρόθεση της EBRD να παρατείνει την παρουσία της στην Ελλάδα, μετά σχετικό αίτημα της ελληνικής πλευράς, δημοσιοποίησε χθες ο πρόεδρος της EBRD κ. Σούμα Τσακραμπάρτι, στο πλαίσιο επίσκεψης στη χώρα μας, κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και και τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννη Δραγασάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Εκτός από τη χρονική επέκταση της δραστηριότητάς της –αρχικώς έληγε το 2020– η EBRD αναμένεται να διευρύνει και τους κλάδους στους οποίους επενδύει, εντάσσοντας στον σχεδιασμό της τους τομείς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του τουρισμού, των ακινήτων, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της αγροδιατροφής, αλλά και με επενδύσεις για την ενίσχυση των δημοτικών υπηρεσιών. Η Ελλάδα αποτελεί σήμερα την πέμπτη χώρα στην επενδυτική κατάταξη της EBRD με 31 επενδύσεις –μεταξύ των οποίων και η συμμετοχή της στην κοινοπραξία για τη διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ– ύψους 1,6 δισ. ευρώ, ενώ μόνο μέσα στο έτος αναμένονται νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες ύψους έως και 600 εκατ. ευρώ. Σε δηλώσεις του στην «Κ», ο κ. Τσακραμπάρτι σημείωσε ότι μέχρι σήμερα μεγάλο μέρος των επενδύσεων έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό τομέα και δη στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, στις οποίες «η EBRD θα διατηρήσει την παρουσία της και τα επόμενα χρόνια. Εμφαση θα δοθεί επίσης σε άμεσες επενδύσεις στο μετοχικό κεφάλαιο επιχειρήσεων, αλλά και στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Μέχρι σήμερα, οι άμεσες συμμετοχές αντιπροσωπεύουν το 20% των συνολικών επενδύσεων της EBRD – ποσοστό που είναι υψηλότερο σε σχέση με άλλες χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται, τάση που υποδηλώνει την ανάγκη επενδυτικών κεφαλαίων που υπάρχει στο ελληνικό επιχειρείν. «Στόχος μας είναι να στραφούμε περισσότερο στην πραγματική οικονομία και στις ανάγκες των επιχειρήσεων», εξηγεί ο κ. Τσακραμπάρτι, σημειώνοντας ότι «από τη μέχρι σήμερα εμπειρία της EBRD, το βασικό πρόβλημα είναι κυρίως το μέγεθος των ελληνικών, η πλειονότητα των οποίων είναι μικρές και ως εκ τούτου καθιστούν δύσκολο το έργο του να εντοπιστούν για να υποστηριχθούν». Ο κ. Τσακραμπάρτι έκανε γνωστή την πρόθεσή του για ίδρυση γραφείου της τράπεζας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή