Μοντέλο Κύπρου για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Μοντέλο Κύπρου για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη θέσπιση δικαιώματος προτίμησης στον δανειολήπτη να εξαγοράσει το δάνειό του στην ίδια τιμή που ο πιστωτής το πωλεί σε ένα fund προτείνουν από κοινού η ολομέλεια προέδρων δικηγορικών συλλόγων Ελλάδας, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΟΕΕ) και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ). Η πρόταση που έχει τα χαρακτηριστικά ρύθμισης που εφαρμόζεται στην Κύπρο έχει ήδη συζητηθεί με τους τραπεζίτες, οι οποίοι, φέρεται κατ’ αρχάς να μην είναι αρνητικοί. Η πρόταση που παρουσίασαν, χθες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι πρόεδροι των παραπάνω φορέων κ. Δ. Βερβεσός, Κ. Κόλλιας και Γ. Στασινός προβλέπει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα ενημερώνουν τον δανειολήπτη ότι το δάνειό του θα ενταχθεί σε χαρτοφυλάκιο προς πώληση δανείων και έχει στη διάθεσή του 45 ημέρες για να προσέλθει στην τράπεζα και να προχωρήσει σε ρύθμιση.

Αν δεν προσέλθει, η τράπεζα διεξάγει τη διαγωνιστική διαδικασία πώλησης των δανείων σε funds. Οι συμμετέχοντες στη διαγωνιστική διαδικασία γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι θα δοθεί μια τελευταία ευκαιρία στον δανειολήπτη να προσφέρει την ίδια τιμή, που θα προσφέρει ο πλειοδότης.

Εν συνεχεία, αποστέλλεται επιστολή στον δανειολήπτη με την οποία του γίνεται γνωστό το τίμημα που προσφέρει το fund που έχει πλειοδοτήσει και του ζητείται να απαντήσει εντός 45 ημερών αν ενδιαφέρεται να προσφέρει το ίδιο τίμημα. Αν βρει τα χρήματα, θα πρέπει να αναφέρει ρητώς την πηγή των χρημάτων και τη χρονική περίοδο εξόφλησης. Σε αυτή την περίπτωση, θα εξαγοράσει το δάνειό του, ενώ σε διαφορετική το δάνειο καταλήγει οριστικά στο fund.

Μοντέλο Κύπρου για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια-1

Στη στοά της Πανεπιστημίου 56 εισέβαλε και στάθμευσε κλούβα της ΕΛ.ΑΣ. χθες, για να εμποδίσει τους σταθερούς διαδηλωτές της ΛΑΕ και του κινήματος «Δεν πληρώνω» να προσεγγίσουν την είσοδο της πολυκατοικίας όπου θα διενεργούνταν πλειστηριασμοί σε συμβολαιογραφείο. Παράλληλα, το δικαίωμα προτίμησης στον δανειολήπτη να εξαγοράζει το δάνειο πρώτης κατοικίας στην τιμή που θα το πουλήσει η τράπεζα σε funds προτείνουν το Οικονομικό και το Τεχνικό Επιμελητήριο, καθώς και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών. Οι τράπεζες φέρονται να εξετάζουν την πρόταση. 

Ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Κ. Κόλλιας ανέφερε ότι η πρόταση έχει παρουσιαστεί στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ι. Στουρνάρα καθώς και στους διευθύνοντες συμβούλους της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρ. Μεγάλου και της Eurobank κ. Φ. Καραβία, αλλά και σε εκπροσώπους της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. «Κατ’ αρχάς κανείς δεν ήταν αρνητικός, ειδικά σε ό,τι αφορά το κοινωνικό σκέλος της υπόθεσης», υποστήριξε.

Για μία ακόμη φορά, πάντως, οι πλειστηριασμοί χθες συνοδεύτηκαν από επεισόδια με επίκεντρο συμβολαιογραφικό γραφείο επί της οδού Πανεπιστημίου, την είσοδο του οποίου είχε αποκλείσει η αστυνομία με κλούβα των ΜΑΤ. Ο επικεφαλής της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης προσπάθησε να μπει στην πολυκατοικία από την πίσω πλευρά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση. Στη συνέχεια ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας πήρε μια σκάλα και προσπάθησε να ανέβει πάνω στην κλούβα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή