Συνταγματική η κατάργηση της ισόβιας σύνταξης για τις πολύτεκνες μητέρες

Συνταγματική η κατάργηση της ισόβιας σύνταξης για τις πολύτεκνες μητέρες

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνταγματική και νόμιμη είναι η κατάργηση από την 1η Νοεμβρίου 2012 και μετά της ισόβιας σύνταξης των 102 ευρώ που ελάμβαναν οι πολύτεκνες μητέρες, έκρινε το Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οπως επισημαίνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, η επίμαχη σύνταξη χορηγείτο εφ’ όρου ζωής ως επιβράβευση της πολύτεκνης μητέρας, μετά την ενηλικίωση των τέκνων της και την ολοκλήρωση των σπουδών τους (δηλαδή μετά τη συμπλήρωση του 23ου ή 25ου έτους της ηλικίας τους) και μετά τη διακοπή καταβολής του πολυτεκνικού επιδόματος του άρθρου 63 του ν. 1892/1990 το οποίο χορηγείτο για την αντιμετώπιση των αυξημένων οικογενειακών δαπανών που συνεπάγεται η αύξηση του αριθμού των τέκνων και προς στήριξη των τέκνων για όσο διάστημα ήταν εκτός παραγωγικής διαδικασίας.

Οι σύμβουλοι διευκρινίζουν ότι η ισόβια σύνταξη πολύτεκνης μητέρας δεν χορηγείτο με σκοπό τον βιοπορισμό της τελευταίας, αλλά είχε τιμητικό χαρακτήρα.

Ωστόσο, συνεχίζουν, με τον νόμο 4093/2012 επιδιώχθηκε «η αναμόρφωση και εκλογίκευση των μέχρι τότε οικογενειακών επιδομάτων ενόψει και της οξείας δημοσιονομικής κρίσεως με τη χορήγηση του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων από το πρώτο παιδί και την παρεχόμενη έτσι, κατ’ αποτέλεσμα, μεγαλύτερη στήριξη στις οικογένειες με περισσότερα παιδιά και συνεπώς στις πολύτεκνες οικογένειες».

Ετσι, συνεχίζει η απόφαση του ΣτΕ, ελήφθη ειδική πρόνοια υπέρ των πολύτεκνων οικογενειών με τη χορήγηση επιπλέον επιδόματος (ειδικού επιδόματος τριτέκνων και πολυτέκνων) και την παρεχόμενη με τον τρόπο αυτό «μείζονα κοινωνική προστασία στις πολύτεκνες οικογένειες». Με αυτόν τον τρόπο, όπως επισημαίνεται, εκπληρώνεται η υποχρέωση του κοινού νομοθέτη που απορρέει από το άρθρο 21 του Συντάγματος για την προστασία της πολύτεκνης οικογένειας και της οικογένειας εν γένει, ενώ συμβάλλει και στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή