Στουρνάρας: «Να υπάρξει ξεκάθαρο τοπίο εποπτείας και υποστήριξης μετά το μνημόνιο»

Στουρνάρας: «Να υπάρξει ξεκάθαρο τοπίο εποπτείας και υποστήριξης μετά το μνημόνιο»

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο θέμα του μεταπρογραμματικού πλαισίου στήριξης της Ελλάδας επανήλθε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σε ομιλία σε εκδήλωση του Accenture, αποφεύγοντας, πάντως, τον επίμαχο όρο της «προληπτικής γραμμής», που έχει προκαλέσει έντονες κυβερνητικές αντιδράσεις στο παρελθόν.

Ο ίδιος είπε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος περιμένει ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 2% για το 2018 και το 2019 (έναντι κυβερνητικών προβλέψεων για 2,3% ύστερα από αναθεώρηση για φέτος και 2,5% για το 2019). Μιλώντας για την επιστροφή της χώρας στις αγορές με βιώσιμους όρους, ο κεντρικός τραπεζίτης εξήγησε ότι, για να αρθεί η αβεβαιότητα σχετικά με τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας, η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της «πρέπει να ξεκαθαρίσουν τόσο το είδος της μεταπρογραμματικής εποπτείας όσο και το κατά πόσον θα είναι διαθέσιμη μια διευθέτηση μεταπρογραμματικής υποστήριξης, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018».

Οπως τόνισε, κατά την Τράπεζα της Ελλάδος, μια τέτοια διευθέτηση «πρέπει να αντανακλά την ανάγκη διασφάλισης της ομαλής χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών (περιλαμβανομένης της συνέχισης του waiver) και της ελληνικής οικονομίας σε περίπτωση που η αξιολόγηση της χώρας παραμείνει κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (σ.σ.: σήμερα είναι 5 βαθμίδες χαμηλότερα) και ιδίως αν επιδεινωθούν οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές».

Ο κ. Στουρνάρας δεν έθεσε την πρόταση αυτή κατ’ αντιπαράθεση με το «μαξιλάρι» ασφαλείας που χτίζεται με κονδύλια του ESM και των εξόδων στις αγορές. Αντιθέτως, είπε ότι ο σχηματισμός του «μαξιλαριού» είναι μία από τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών. Οι άλλες είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, η εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.

«Γενικά, πιστεύω ότι το 2018 θα είναι έτος-σταθμός για την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα», είπε ο κ. Στουρνάρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή