Στην Ερμού οι τιμές επέστρεψαν σε προ κρίσης επίπεδα

Στην Ερμού οι τιμές επέστρεψαν σε προ κρίσης επίπεδα

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αξίες που είχαν καταγραφεί πριν από την κρίση αγοράζονται πλέον όλο και περισσότερα εμπορικά καταστήματα επί της οδού Ερμού, που, όπως όλα δείχνουν, βιώνει ξανά τις «ένδοξες» ημέρες του πρόσφατου παρελθόντος, έχοντας αρχίσει να ανακάμπτει ήδη από τις αρχές του 2016 και μετά. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πρόσφατα αποκτήθηκε κατάστημα επί της Ερμού 21, στο πλαίσιο τραπεζικού πλειστηριασμού, με τελική προσφορά που άγγιξε τις 620.000 ευρώ. Το εντυπωσιακότερο όμως είναι ότι η τιμή αυτή ήταν 77% υψηλότερη της ελάχιστης προσφοράς, που είχε διαμορφωθεί σε 350.000 ευρώ.

Στο συγκεκριμένο σημείο λειτουργούσε στο παρελθόν κατάστημα ενδυμάτων, ενώ το ακίνητο βρίσκεται δίπλα στο κατάστημα Folli-Follie (Ερμού 19) σε ακίνητο ιδιοκτησίας της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ. Το συγκεκριμένο κατάστημα, που στο παρελθόν μίσθωνε η αλυσίδας Fokas, πωλήθηκε το καλοκαίρι του 2013, με την επενδυτική εταιρεία της Εθνικής και του ομίλου Invel να επικρατεί στον σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ (στο πλαίσιο της σχετικής ψηφιακής πλατφόρμας πωλήσεων ακινήτων), αντί ποσού 5,9 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι το κτίριο είναι επιφάνειας ανωδομής 715 τ.μ., το τίμημα διαμορφώθηκε σε 8.250 ευρώ/τ.μ. (χωρίς μάλιστα να υπολογίζεται και το υπόγειο των 172 τ.μ.).

Χθες, σχεδόν πέντε χρόνια μετά, η Trastor AEEAΠ ανακοίνωσε την απόκτηση ακόμα ενός καταστήματος στην Ερμού, κοντά στην πλατεία Συντάγματος (εκεί δηλαδή που οι αξίες είναι υψηλότερες). Η εταιρεία της Τρ. Πειραιώς και του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου Varde Partners επικράτησε σε δημόσιο πλειστηριασμό για το ακίνητο επί της Ερμού 16-18. Πρόκειται για κατάστημα επιφάνειας 109,12 τ.μ., για το οποίο καταβλήθηκε τίμημα 2,56 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 23.450 ευρώ/τ.μ., σχεδόν τριπλάσια χρήματα σε σχέση με το 2013.

Ακόμα μία συναλλαγή του τελευταίου μήνα έγινε σε ένα πιο χαμηλό τμήμα της Ερμού, πλησίον της πλατείας Μοναστηρακίου. Η Εθνική Πανγαία απέκτησε ένα κτίριο στη συμβολή των οδών Ερμού 66 και Αγ. Ειρήνης 7, αντί ποσού 5,7 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για κτίριο συνολικής επιφάνειας 2.525 τ.μ., για το οποίο θα δαπανηθεί επιπλέον 1,3 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση και διαμόρφωσή του σε ένα κτίριο μεικτής χρήσης (π.χ. εμπόριο και εστίαση ή αναψυχή).

Η εν λόγω επενδυτική κινητικότητα, παρά την άνοδο των αξιών, οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, αρχής γενομένης από την όλο και μεγαλύτερη εμπορικότητα της Ερμού, η οποία σήμερα φαντάζει ακόμα υψηλότερη από την προ κρίσης περίοδο. Αιτία γι’ αυτό είναι η σημαντική άνοδος του τουριστικού ρεύματος προς την Αθήνα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, ενώ ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην κατανάλωση από τουρίστες έχει δώσει και η εκτόξευση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, καθώς στην ευρύτερη περιοχή του ιστορικού κέντρου φιλοξενούνται πλέον χιλιάδες τουρίστες (σε διαμερίσματα), κάτι που δεν συνέβαινε πριν από μερικά χρόνια. Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου, υπολογίζεται ότι οι τιμές των ενοικίων στα καλύτερα σημεία της Ερμού έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 20%, δεδομένου άλλωστε ότι πλέον δεν υπάρχουν κενά καταστήματα. Η μέση τιμή ενοικίασης υπολογίζεται πλέον σε 230-240 ευρώ/τ.μ.

Η τάση αναμένεται να παραμείνει ανοδική, καθώς η ζήτηση συνεχίζει να ενισχύεται. Οι μεγάλες αλυσίδες, ιδίως εκείνες του εξωτερικού, αναζητούν διαρκώς νέα σημεία στην Ερμού για τη δημιουργία των καταστημάτων τους, πέραν ασφαλώς της τοποθέτησής τους στα εμπορικά κέντρα. Τον τελευταίο χρόνο, μεταξύ άλλων, νέα καταστήματα στην Ερμού λειτούργησαν η Forever21 και η Bertolucci. Ενδεικτικό της βελτίωσης της ζήτησης είναι ότι πλέον στην Ερμού έχει επιστρέψει και ο περίφημος «αέρας», δηλαδή η άυλη εμπορική αξία, ο οποίος ζητείται πλέον από όλο και περισσότερους ιδιοκτήτες, εκτός κι αν το κατάστημα ανήκει σε κάποιο ασφαλιστικό ταμείο ή γενικότερα σε πρόσωπο δημοσίου δικαίου, όπου η εν λόγω πρακτική δεν συνηθίζεται. Μάλιστα, όσο περιορίζεται η διαθεσιμότητα των ακινήτων, δεν αποκλείεται να επαναληφθούν τα φαινόμενα του παρελθόντος, όταν ο «αέρας» καταβαλλόταν και στους υφιστάμενους μισθωτές προκειμένου να αποχωρήσουν.

Στην Ερμού οι τιμές επέστρεψαν σε προ κρίσης επίπεδα-1

Στη 19η θέση της παγκόσμιας κατάταξης

Η ανάκαμψη της οδού Ερμού αντανακλάται πλέον και σε εκθέσεις διεθνών αναλυτών. Στην τελευταία ετήσια έκθεση της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Cushman & Wakefield, την οποία εκπροσωπεί στην ελληνική αγορά η Proprius, η οδός Ερμού εμφανίζεται στη 19η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των 67 ακριβότερων εμπορικών δρόμων, έχοντας αναρριχηθεί κατά έξι θέσεις, από την 25η θέση που κατείχε τον προηγούμενο χρόνο. Είναι μάλιστα δεδομένο ότι και κατά τη φετινή έκθεση που θα δημοσιευθεί το φθινόπωρο, η Ερμού θα έχει «σκαρφαλώσει» και άλλες θέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στο απόγειο της κρίσης στην αγορά των εμπορικών καταστημάτων, το 2013, η οδός Ερμού είχε υποχωρήσει μέχρι και την 31η θέση στη σχετική λίστα που επιμελείται η Cushman & Wakefield, προτού αρχίσει να αναρριχάται έκτοτε. Στον αντίποδα, κατά την περίοδο πριν από την κρίση, η Ερμού είχε φτάσει μέχρι και την πρώτη δεκάδα παγκοσμίως, καθώς το μέσο ενοίκιο είχε ανέλθει σε 360 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση, προτού υποχωρήσει μέχρι τα 150 ευρώ/τ.μ. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, η θετική αυτή εικόνα οφείλεται στη διατήρηση της ζήτησης σε υψηλό επίπεδο, ιδίως για τα εμπορικότερα σημεία, τη στιγμή όμως που η διαθεσιμότητα κενών καταστημάτων παραμένει χαμηλή και δεν προβλέπεται τόνωση της προσφοράς στο άμεσο μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή