Μαγική εικόνα από τον υπουργό Μεταφορών για τα διόδια των αυτοκινητοδρόμων

Μαγική εικόνα από τον υπουργό Μεταφορών για τα διόδια των αυτοκινητοδρόμων

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο στόχος μας είναι μαζί με κάποιους παλιούς συντρόφους από το “Δεν πληρώνω” να πάμε να ξηλώσουμε τα μετωπικά και πλευρικά διόδια που υπάρχουν σε όλη τη χώρα». Αυτό διακήρυξε το περασμένο Σάββατο ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης από το αναπτυξιακό συνέδριο της Αττικής, συγχέοντας πιθανότατα την καταβολή διοδίων… με τον τρόπο πληρωμής τους. Ο κ. Σπίρτζης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει λόγος διαμαρτυρίας για τα πλευρικά διόδια στη Βόρεια Αττική, καθώς το θέμα βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με τον παραχωρησιούχο, χωρίς όμως κάτι να έχει ακόμα συμφωνηθεί (και αποτιμηθεί οικονομικά).

Οι απαξιωτικές εκφράσεις, με τις οποίες καταφέρθηκε ο κ. Σπίρτζης εναντίον των προκατόχων του στο υπουργείο, αλλά και των δημάρχων της Αττικής που διαμαρτύρονται, φανερώνουν τον εκνευρισμό που έχει προκαλέσει στο υπουργείο η έντονη κριτική για το θέμα των διοδίων.

Ο κ. Σπίρτζης κινήθηκε και πάλι στη λογική της «μισής αλήθειας», κατηγορώντας τους προκατόχους του για τις υπέρογκες αποζημιώσεις που δόθηκαν στους παραχωρησιούχους (υποστηρίζοντας ότι επί των ημερών του μειώθηκαν οι αποζημιώσεις κατά 764 εκατ. ευρώ, χωρίς να αναφέρει τα 500 εκατ. ευρώ που κατεβλήθησαν και τις ευθύνες της κυβέρνησης γι’ αυτά), ενώ υποστήριξε ότι θα «ξηλώσει» τα διόδια στους αυτοκινητοδρόμους (χωρίς να αναφέρει ότι προφανώς διόδια θα εξακολουθήσουν να καταβάλλονται, απλώς με ηλεκτρονικό σύστημα).

Οσον αφορά στα διόδια στη Βόρεια Αττική, που αδειοδοτήθηκαν πρόσφατα από το ΥΠΕΝ, ο κ. Σπίρτζης αναφέρθηκε σε επιστολή που έστειλε στη Νέα Οδό, ζητώντας να μην προχωρήσει στην τοποθέτησή τους (χωρίς, βέβαια, να διευκρινίζει ότι δεν μπορούν να τροποποιηθούν με τέτοιον τρόπο οι συμβάσεις παραχώρησης και ότι τα «απολεσθέντα» έσοδα από τα διόδια καταβάλλονται κανονικά στην εταιρεία εδώ και χρόνια).

«Η διαπραγμάτευση περιελάμβανε ότι δεν θα εγκατασταθούν σταθμοί μετωπικών και πλευρικών διοδίων ούτε στη Βαρυμπόμπη ούτε στον Αγιο Στέφανο, ότι οι κάτοικοι του Δήμου Διονύσου, Κηφισιάς και Αχαρνών δεν θα πληρώνουν διόδια (…). Το ίδιο ισχύει και για τον Δήμο Ωρωπού», ανέφερε. «Και μάλλον θα τα καταφέρουμε. Αλλά πρώτα να καταγράψουμε πόσοι είναι (σ.σ.: οι μόνιμοι κάτοικοι Ωρωπού), για να μη μας λένε διάφορες τρέλες», ανέφερε. Για τον διαγωνισμό σχετικά με τα ηλεκτρονικά διόδια, ανέφερε ότι αύριο λήγει η προθεσμία της πρώτης φάσης (εκδήλωσης ενδιαφέροντος) «και προχωράμε για την εγκατάσταση του νέου ηλεκτρονικού αναλογικού συστήματος διοδίων σε όλους τους αυτοκινητόδρομους», ένα… λογικό άλμα στη διαδικασία ανάθεσης έργων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή