Κρίσιμα για το μέλλον stress test, χρέος

Κρίσιμα για το μέλλον stress test, χρέος

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετική εμφανίζεται η Eurobank για την πορεία της εγχώριας οικονομίας, τονίζοντας παράλληλα στο οικονομικό δελτίο «7 ημέρες οικονομία» ότι τα κρίσιμα ζητήματα το επόμενο διάστημα θα είναι τα αποτελέσματα του stress test, ο καθορισμός των μέτρων ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους, η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης και η μεταπρογραμματική σχέση Ελλάδας – δανειστών.

Οπως τονίζουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας, σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών PMI για τον τομέα της μεταποίησης παρέμεινε για 10ο συνεχή μήνα σε επίπεδο άνω του ορίου μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων δείκτη (Μ.Δ.) τον Μάρτιο 2018 και διαμορφώθηκε στις 55 Μ.Δ., παρουσιάζοντας ωστόσο πτώση -1,1 μονάδων σε σύγκριση με το υψηλό 17,5 ετών του προηγούμενου μήνα.

Τον περασμένο Μάρτιο παρατηρήθηκε ενίσχυση της απασχόλησης για 11ο συνεχή μήνα και μάλιστα με τον υψηλότερο ρυθμό μεταβολής που έχει καταγραφεί από την αρχή διεξαγωγής της συγκεκριμένης έρευνας.

Ο κλάδος της μεταποίησης συνεισέφερε το 9,5% του συνόλου της απασχόλησης το 2017. Επιπλέον, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη σημείωσε επίπεδα ρεκόρ λόγω εκτιμήσεων για αύξηση της ζήτησης από χώρες της αλλοδαπής, οι νέες παραγγελίες κινήθηκαν ανοδικά για 8ο συνεχή μήνα, ενώ τα αποθέματα προμηθειών κατέγραψαν την υψηλότερη αύξηση από τον Απρίλιο 2000.

Σύμφωνα με τη Eurobank, για το σύνολο του 1ου τριμήνου 2018, τόσο ο δείκτης PMI για τον τομέα της μεταποίησης όσο και ο δείκτης οικονομικού κλίματος (στοιχεία ΙΟΒΕ) παρουσίασαν βελτίωση σε τριμηνιαία και σε ετήσια βάση. Ο τελευταίος, παρά τη σημαντική μηνιαία πτώση που σημείωσε τον Μάρτιο 2018, διαμορφώθηκε στις 102,0 Μ.Δ. το 1ο τρίμηνο 2018 από 99,5 και 94,0 Μ.Δ. το 4ο τρίμηνο 2017 και το 1ο τρίμηνο 2017 αντίστοιχα.

Με εξαίρεση τον δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτή, ο οποίος σε τριμηνιαία βάση παρέμεινε οριακά στάσιμος, όλοι οι υπόλοιποι δείκτες εμπιστοσύνης παρουσίασαν ενίσχυση το 1ο τρίμηνο 2018.

Επιπρόσθετα, σε όρους ετήσιας μεταβολής ξεχώρισε η επίδοση των κατηγοριών της βιομηχανίας, των υπηρεσιών και του καταναλωτή. Στις κατασκευές καταγράφηκε οριακή βελτίωση, ενώ ο δείκτης εμπιστοσύνης στο λιανικό εμπόριο σημείωσε μικρή πτώση. Στην περίπτωση της Ελλάδος, σημειώνεται στο δελτίο της Eurobank, «δεν έχουμε λόγους ή ισχυρές ενδείξεις ώστε να εκτιμούμε ότι η παρατήρηση του Μαρτίου 2018 σηματοδοτεί την αντιστροφή της ανοδικής τάσης των προηγούμενων μηνών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή