ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εύσημα για μεταρρυθμίσεις από τον καναδικό οίκο αξιολόγησης DBRS

eysima-gia-metarrythmiseis-apo-ton-kanadiko-oiko-axiologisis-dbrs-2243028

Ενα μήνα πριν από την επόμενη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, ο τέταρτος οίκος αξιολόγησης, η καναδική DBRS δημοσιοποίησε, χθες, έκθεση με θετικές επισημάνσεις για την ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα, ο οίκος επισημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν τοποθέτησαν την Ελλάδα σε καλύτερη θέση, σε ό,τι αφορά τις προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και τη συνέχιση της δημοσιονομικής σταθερότητας. Σημειώνει ακόμη ότι με το κλείσιμο της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης θα απελευθερωθεί μία δόση ύψους 11,7 δισ. ευρώ, η οποία θα συμβάλει στον σχηματισμό ενός ευμεγέθους «μαξιλαριού» ασφαλείας, προκειμένου να υποστηριχθεί η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές και η κυβερνητική θέση υπέρ της καθαρής εξόδου από το πρόγραμμα.

Ο οίκος αναφέρεται ακόμη στην ελάφρυνση του χρέους, σημειώνοντας ότι οι τεχνικές συζητήσεις έχουν ξεκινήσει και πως αναμένεται περισσότερη σαφήνεια ενόψει του τέλους του προγράμματος. Επισημαίνει, εξάλλου, την προοπτική ενός μηχανισμού, ο οποίος θα συνδέει την εξόφληση των δανείων του EFSF με τις μελλοντικές αναπτυξιακές επιδόσεις της χώρας. «Η DBRS θα αντιμετωπίσει θετικά τη δημιουργία μηχανισμών που θα υποστηρίζουν τη μελλοντική πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές», σημειώνει η έκθεση, υπενθυμίζοντας ότι η επόμενη αξιολόγησή της για την Ελλάδα είναι προγραμματισμένη για τις 4 Μαΐου.

Πάντως, ο οίκος δεν παραλείπει να επισημάνει και αδυναμίες στις οικονομικές επιδόσεις. Ετσι, ενώ σχολιάζει την επιστροφή στην ανάπτυξη, υπενθυμίζει ότι ο ρυθμός 1,4% του 2017 ήταν χαμηλότερος από τις προβλέψεις. Επίσης, ενώ επισημαίνει την αναμενόμενη μείωση των δαπανών για συντάξεις κατά 14% του ΑΕΠ ώς το 2060, παρατηρεί ότι η σχετική δαπάνη παραμένει η υψηλότερη στην Ευρώπη, με ποσοστό 18% του ΑΕΠ. Ακόμη, ενώ αναγνωρίζει πρόοδο στο θεσμικό πλαίσιο για τη μείωση των κόκκινων δανείων, τονίζει ότι το σχετικό ποσοστό παραμένει το υψηλότερο στην Ευρώπη. Τέλος, ενώ σημειώνει τη βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα, όπως αποτυπώνεται στην αξιολόγηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την 61η θέση και είναι η τελευταία μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων της (η Πορτογαλία είναι στην 29η και η Ισπανία στην 28η).