Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους διχάζει τη γερμανική κυβέρνηση

Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους διχάζει τη γερμανική κυβέρνηση

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριβές προκαλεί στη νέα γερμανική κυβέρνηση το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους και της μετέπειτα εποπτείας της Ελλάδας, όπως αποκαλύπτει επίθεση που εξαπέλυσε προχθές το οικονομικό συμβούλιο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Αγκελα Μέρκελ τόσο στον Σοσιαλδημοκράτη υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς, όσο και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, το συμβούλιο το οποίο είναι στην ουσία ένας σύνδεσμος 12.000 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων όλων των κλάδων, επανέφερε το θέμα του Grexit υποστηρίζοντας ότι ο μόνος τρόπος για να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της η Ελλάδα είναι να υποτιμήσει το νόμισμά της, κάτι που προϋποθέτει έξοδο από το ευρώ.

Είχε προηγηθεί η δημοσίευση από την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt του σχεδίου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με την επισήμανση, μάλιστα, ότι αυτή τη φορά η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε αλλαγή της στάσης της Γερμανίας, σε σύγκριση με την περίοδο Σόιμπλε. Η ίδια εφημερίδα επανήλθε χθες με νέο δημοσίευμα, στο οποίο επισημαίνει ότι ο κ. Σολτς «θα πρέπει να πει την αλήθεια στους Γερμανούς, όσον αφορά τη διάσωση της Ελλάδας», η οποία θα κοστίσει στους Γερμανούς φορολογουμένους.

Τα παραπάνω φαίνεται πως ξεχείλισαν το ποτήρι για το οικονομικό συμβούλιο του CDU, το οποίο έχει και στο παρελθόν διατυπώσει απόψεις υπέρ του Grexit και έχει ενοχληθεί με την τοποθέτηση ενός Σοσιαλδημοκράτη στο υπουργείο Οικονομικών.

Με ανακοίνωσή του, το συμβούλιο σχολίασε ότι ο κ. Τσίπρας εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις «με μισή καρδιά» και δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της χώρας και κάλεσε τον κ. Σολτς να δει αντικειμενικά τους αριθμούς της ελληνικής οικονομίας, όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Από τη στάση του σε αυτά τα ζητήματα θα φανεί κατά πόσον ο κ. Σολτς απλώς πιστεύει στα ωραία λόγια ή είναι ένας αξιόπιστος Ευρωπαίος πολιτικός», σημειώνει το συμβούλιο.

Ειδική αναφορά κάνουν οι οικονομολόγοι του συμβουλίου στο μεγάλο ύψος των κόκκινων δανείων και των μη αποδοτικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Το χθεσινό άρθρο της Handelsblatt, εξάλλου, για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, φωτίζει το σκηνικό στο εσωτερικό της Γερμανίας και αναδεικνύει τα διλήμματα με τα οποία θα βρεθεί αντιμέτωπος ο κ. Σολτς το προσεχές διάστημα.

Οπως επισημαίνει, «ο κ. Σολτς βρίσκεται σε μια επικίνδυνη κατάσταση. Από τη μια πλευρά πρέπει να τηρήσει διαφορετική στάση από τον Σόιμπλε σε ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής. Αυτό περιμένει το SPD και αυτό περιμένει η Ευρώπη. Από την άλλη πλευρά το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους στη Γερμανία είναι τόσο δημοφιλές όσο η επίσκεψη στον οδοντίατρο για τα παιδιά. ΑfD, FDP και CDU δεν θα μπορούσαν να φανταστούν καλύτερο πάτημα από έναν Σοσιαλδημοκράτη υπουργό Οικονομικών, που το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να ανοίξει τις τσέπες για την Αθήνα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ένα βασικό πρόβλημα για τον νέο Γερμανό υπουργό είναι ότι οι Χριστιανοδημοκράτες ζητούν συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά το ΔΝΤ από την πλευρά του ζητεί ιδιαιτέρως μεγάλη ελάφρυνση χρέους. Ο κ. Σόιμπλε, σε ανάλογες περιπτώσεις, είχε καταφέρει να ελίσσεται, αφήνοντας όμως πίσω του και καμένη γη, σημειώνει η εφημερίδα. Ο κ. Σολτς μπορεί να κάνει τώρα τη διαφορά λέγοντας τρεις αλήθειες: Πρώτον, η ελάφρυνση του χρέους θα κοστίσει στους φορολογουμένους. Δεύτερον, η Αθήνα δεν θα τα καταφέρει χωρίς άνωθεν βοήθεια, παρότι η κυβέρνηση δεν θέλει να το ακούει και τρίτον, η Ευρώπη δεν χρειάζεται πια το ΔΝΤ για διασώσεις επί του εδάφους της.

«Ολα αυτά δεν σημαίνουν ότι θα πρέπει να δοθεί στην Αθήνα λευκή επιταγή», σημειώνει η εφημερίδα. «Φυσικά και θα πρέπει η ελάφρυνση του χρέους να συνδέεται με μεταρρυθμίσεις. Αλλά το να λες ότι η διάσωση δεν κοστίζει τίποτα και η Ευρώπη δεν μπορεί να χειριστεί το πρόβλημα μόνη της έχει διπλό κόστος: αξιοπιστία και χρήματα φορολογουμένων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή